CIMERA A NOVA YORK

La Diputació de Barcelona porta el seu feminisme local a l'ONU

La presidenta Núria Marín acudirà a Beijing +25 per compartir polítiques i iniciatives municipals

La cita recorda els 25 anys de la cimera sobre els drets de les dones celebrada a la Xina

dipuny

dipuny

3
Es llegeix en minuts
Xavi Datzira

Posar de relleu la capacitat transformadora dels municipis en la lluita per la igualtat. Amb aquest objectiu, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, participarà en la cimera Beijing +25, que se celebra el pròxim mes a Nova York i que commemora els 25 anys de la cimera mundial sobre els drets de les dones que va acollir la capital xinesa.

«Els grans canvis sempre parteixen de les coses que tenim en comú, de tots els factors que podem sumar. Per això, són imprescindibles les polítiques transversals en clau municipal, i a la Diputació en som autèntics experts», assegura Marín. Polítiques que, en matèria d’igualtat, afecten tant l’urbanisme –per construir pobles i ciutats més amables i segurs–, com l’esport femení, per promoure la seva visibilitat i que es pugui desenvolupar en iguals condicions que el masculí. Sense oblidar la salut, l’educació, el medi ambient o qualsevol altre dels àmbits de l’acció política.

Compartir experiències 

En la lluita per la igualtat de gènere, la Diputació de Barcelona aplica polítiques i desplega programes que s’han convertit en referència. Núria Marín compartirà els seus resultats en la cimera que organitza la ciutat nord-americana. A prop de la meitat del territori de la província de Barcelona –un 42%– forma part de la xarxa de Centres d’Informació i Recursos per a Dones (CIRD), que ja donen cobertura a 130 municipis i ofereixen informació sobre qualsevol matèria, com ara salut, treball, vivenda, serveis i recursos específics per a dones.

Núria Marín, presidenta de la Diputació de Barcelona.

Una altra de les línies de recolzament que la Diputació ofereix als municipis passa per l’elaboració de plans i projectes per promoure la igualtat, la lluita contra les violències masclistes i l’LGTBI-fòbia. L’acollida ha sigut molt positiva, ja que se n’han elaborat fins ara 240. Es tracta d’un recolzament polivalent, tant per al mateix ajuntament com per a cada poble o ciutat amb l’objectiu de millorar i equilibrar la situació de dones i homes, a partir d’un diagnòstic previ.

En aquest sentit, la presidenta Núria Marín destaca «el paper central de la Diputació de Barcelona perquè tota la ciutadania pugui tenir els mateixos recursos, visqui on visqui». I afegeix: «Nosaltres, com a ajuntament d’ajuntaments, garantim la igualtat de recursos per garantir la igualtat d’oportunitats». Són només dos exemples de com la feina feta des de la proximitat i en clau paritària pot forçar el canvi cap a una igualtat real entre homes i dones.

«El nostre paper és garantir la igualtat de recursos per garantir la igualtat d’oportunitats de tota la ciutadania»

Núria Marín

Presidenta de la Diputació de Barcelona

Aturar la violència de gènere

La lluita contra la violència masclista, la pitjor cara de la desigualtat de gènere, és necessàriament una de les prioritats d’acció de la Diputació, des del convenciment que fan falta mesures contundents, compromís social i impuls educatiu. I és per això que la corporació desplega eines per ajudar els ajuntaments de la província a combatre aquesta xacra. Una mostra són els cursos de formació en polítiques d’igualtat per a professionals municipals, que han seguit prop de 3.500 persones. O els 900 tallers i activitats de sensibilització duts a terme a tot el territori.

Part important d’aquestes polítiques es dirigeix a les dones joves, protagonistes en els últims temps d’un moviment reivindicatiu clau i transversal davant de les desigualtats de gènere. Les noves generacions han de fer de fil conductor per aconseguir municipis feministes, el motor del canvi real cap a la igualtat entre homes i dones.

Recolzament contra la violència sexual

Notícies relacionades

És en aquest context, el de l’apoderament de les joves, que la Diputació de Barcelona ofereix als municipis recolzament per actuar contra les violències sexuals als espais de lleure. En una iniciativa pionera al territori, posa a disposició dels ajuntaments els envelats denominats Punts Lila, perquè els instal·lin en festes majors, concerts, festivals i qualsevol activitat de lleure. Aquests punts estan destinats a informar, sensibilitzar i prevenir les actituds masclistes i els comportaments sexistes.

«Els municipis de la província de Barcelona fa temps que apliquem polítiques valentes en la lluita per la igualtat i contra la violència masclista. Hem fet molta feina, però encara queda molt per fer. I la cimera de Beijing +25 serà un molt bon escenari per compartir les nostres experiències i, també, per aprendre’n d’altres», conclou la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín.

Temes:

Dones