Anar al contingut

DIVERSITAT CULTURAL

Patrocina:

Tots som migrants

El Centre Cultural Islàmic de Madrid va celebrar el Dia Internacional del Migrant amb una jornada intercultural de convivència

"És un cant a la convivència en la diversitat i en el respecte a totes les religions", afirma el cap de secció de programes

ALMA LA RED SOCIAL SOCIAL

Tots som migrants

Alma és una nova manera de parlar de l’àmbit social. Amb actitud i optimisme. Des de la diversitat. I a partir de les històries de l’Obra Social La Caixa. Vol ser també un punt de trobada de les infinites realitats socials del nostre món.

Te amb menta, dàtils i baklaves. Això era el primer que et trobaves a l’entrar al Centre Cultural Islàmic de Madrid el Dia Internacional del Migrant, que es va celebrar el passat 18 de desembre. Durant els dies previs, el districte de Ciudad Lineal havia acollit la Setmana del Migrant, set jornades plenes d’activitats que tenien per objectiu fomentar l’intercanvi i la convivència entre persones de procedències diverses. El lema d’aquest any era ‘Tots som migrants’, perquè en el fons tots tenim algú en les nostres famílies que ha anat i vingut d’altres països per buscar-se la vida, com ara fan moltes altres persones al món.

Aquest és el cinquè any que se celebra el Dia Internacional del Migrant en aquest districte madrileny amb una jornada intercultural de convivència, però és només el segon en què la programació s’amplia a tota una setmana. La convocatòria ha sigut un èxit; de fet, la sala d’actes de la mesquita era plena de gom a gom. “La gent del barri és conscient que necessari que és ocupar un lloc d’aquestes característiques. És un cant a la convivència en la diversitat i en el respecte a totes les religions. La gent està encantada de participar, fins al punt que gairebé ens hem quedat sense espai”, afirma Juan Carlos Chans, cap de secció de programes als Serveis Socials del districte de Ciudad Lineal. 

“Per als que treballem entorn de la idea que canviar les circumstàncies de les persones no és una cosa que es pugui fer individualment, sinó que s’ha de fer des de l’àmbit col·lectiu i comunitari, aquest acte és un gra de sorra més”. A la conversa s’hi afegeix Sihem, mare i integrant de l’AMPA de l’escola Carlos V, un dels centres del barri que compta amb més nacionalitats diferents entre els seus alumnes i el que més nens musulmans té de tot el districte. “En aquest barri vivim en pau i hi ha una obertura formidable a la cultura. La nostra escola és el viu reflex de la convivència”. Aquí, durant tot l’any, fan activitats per acostar la cultura àrab als veïns del barri, com la ruta pel Madrid àrab que van organitzar aquest any o les jornades gastronòmiques que celebren amb certa freqüència.

La jornada de convivència cultural del dia 18 comptava amb un programa carregat de propostes interessants, entre les quals, una exposició dedicada al significat de la paraula ‘emigració’, una altra sobre històries de vides migrants feta pel centre de gent gran Canal de Panamá i una altra del Colectivo Expresarte dedicada als somriures. “El somriure és un element capaç d’unir persones de totes les cultures, ja que tots en tenim un”, explica Lourdes Hernanz, tècnica del Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (ICI) impulsat per l’Obra Social La Caixa als barris de San Pascual i Concepción, així com al de Pueblo Nuevo, a través de La Rueca Associación.

Continua llegint a Mirades amb Alma.