EDUCACIÓ

Quan totes les aventures caben en una motxilla blava

El projecte Chapotea de l'Associació Barró de Vallecas ofereix suport educatiu i lúdic a nens en situació de vulnerabilitat

La iniciativa ha rebut unes motxilles blaves carregades de material escolar gràcies al programa CaixaProinfancia

caixa alma

caixa alma

2
Es llegeix en minuts
ALMA LA RED SOCIAL SOCIAL

Alma és una nova manera de parlar del fet social. Amb actitud i optimisme. Des de la diversitat. I a partir de les històries de l’Obra Social La Caixa.

“Aquí hi venim cada dia a jugar i a fer els deures”,explica la Coral. Tot i que ràpidament puntualitza: “Però ens agrada més la part de jugar”. Clar, ¡i a qui no! El millor és que, en el projecte Chapotea de l’Associació Barró, ubicada aldistricte madrileny de Vallecas, les dues coses van unides i així aconsegueixen que les hores d’estudi siguin molt més suportables. Aquest és un dels centres que, gràcies al programa CaixaProinfancia, rep cada setembre unes motxilles blaves carregades de material escolar, amb el qual els alumnes poden donar la primera empenta al començament de curs (i a la seva vida).

La Coral i tres de les seves amigues juguen una partida al tres en ratlla mentre els seus companys ronden per la sala, fan construccions o s’amaguen en una caseta de joguina. A la sala del costat, un altre grup de nens fa els deures en silenci amb l’ajuda d’un educador. De dilluns a divendres, en aquest centre sempre hi ha una estona dedicada al suport escolar i una altra a la diversió. Els caps de setmana són una mica més especials: de vegades toca anar d’excursió a plantar arbres, a un museu o a un parc multiaventura. I a l’estiu, organitzen campaments.

Habilitats socials

“A tots els encanta venir. Potser el primer dia són una mica més tímids, però en el segon ja estan com a casa”, explica Amaranta Gozalo, coordinadora d’activitats a l’Associació Barró. Cada vegada que un nen aprova un examen, passa de curs o es gradua, és una gran victòria per al projecte Chapotea, però també és fonamental la part lúdica, ja que molts nens hi aprenen a desenvolupar habilitats socials, autonomia personal i autoestima.

“Amb una feina diària al llarg de tot el curs, es veuen millores molt importants”,apunta Gozalo amb un somriure orgullós. La majoria dels nens arriben al centre de petits i molts passen aquí uns quants anys, alguns fins i tot fins als 18. Aquest és el cas de l’Aruca, que va arribar al centre amb vuit anys i, ara que ja ha arribat a la majoria d’edat, hi continua com a educadora. “Soc voluntària al centreperquè m’agrada estar amb els nens. Encara no ho sé, però és possible que m’acabi dedicant a això”.

Notícies relacionades

El projecte Chapotea de l’Associació Barró s’ha convertit en una iniciativa vital per a les famílies de Vallecas, ja que ofereix un espai de lleure educatiu i saludable per a nens de tres a divuit anys que, per les seves circumstàncies socials i econòmiques, ho tenen una mica més complicat que els altres.

Continua llegint sobre aquest projecte a Alma.