ciutat vella

Cànnabis modernista

El Hemp Museum reuneix 6.500 peces insòlites, com unes esportives Nike fabricades amb cànem El local d'Ample, 35 ofereix cinc vegades més espai que la seu d'Amsterdam

Il·lustrat 8 Una de les sales del Museu del Cànem o Hemp Museum.

Il·lustrat 8 Una de les sales del Museu del Cànem o Hemp Museum. / ISABEL MESTRE

2
Es llegeix en minuts
MARTA ALCÁZAR
BARCELONA

Història del cànnabis. El Hemp Museum de Barcelona (hemp és cànem en anglès) aglutina una col·lecció de 6.500 peces, barreja d'antigues relíquies i creacions modernes, com unes Nike fetes amb aquest material. «Volem ensenyar els usos d'aquesta planta i combatre prejudicis», explica Ferenz Jacobs, un responsable del museu.

Com en qualsevol equipament cultural, en aquest museu no s'hi fuma, encara que més d'un ho pregunta. «Van voler incloure'ns en una ruta turística del porro però van veure que no som el que s'esperaven», explica Jacobs. Els visitants es troben amb la galeria més gran del món dedicada al cànnabis. Fa  un total de 500 metres quadrats davant dels 100 del seu germà d'Amsterdam.

Harems a la capella

El Museu del Cànem (Ample, 35, i 7,50 euros l'entrada) crida l'atenció per la tribuna de ferro forjat que sobresurt de la façana. És el palau Mornau, palauet del segle XVI i decoració modernista posterior de Joan Raspall. Ben Dronkers, magnat holandès amb diverses plantacions i indústries de cànem, va comprar l'edifici en ruïnes per convertir-lo en el Hemp Museum el 2012. Una recuperació que complau els veïns del barri consultats.

Una escalinata amb claraboia de vidre dóna la benvinguda al públic. A l'interior, capitells vegetals alternen amb gravats de la planta verda. L'antiga capella de la casa, reconvertida actualment en un pati àrab del qual pengen quadros de fumadors en harems, constitueix un dels espais insòlits del museu.

Centres cívics, associacions culturals i turistes formen la part principal del públic. «Hi entren pocs fumetes -explica Jacobs- i sorprèn el coneixement dels més grans». La planta de cànnabis mascle (la que no col·loca) va ser una matèria primera comuna en el passat. Teles, cordills o olis de fibra de cànem en són un exemple. Pel que fa al cànnabis femella, la galeria exhibeix pintures dels primers coffee-shops d'Holanda al segle XVII i una col·lecció de pipes de l'Àfrica i l'Àsia. També es pot veure l'amor que artistes com ara Baudelaire, Shakespeare i Delacroix li professaven.

Notícies relacionades

«Explica aspectes històrics de la marihuana que no coneixia. Val la pena perquè és un museu diferent d'allò a què estem acostumats», indica Laureano Debat, que ha visitat el museu per parlar-ne al seu blog Barcelona inconclusa.

A la sortida, els visitants podran descobrir que les veles de les caravel·les de Colom eren de cànem. També hi veuran una reproducció de Jesucrist al costat d'una fulla de marihuana: segons la Bíblia ungia els malalts amb oli d'aquest elixir.