UNA ENTITAT BOLCADA EN LA TRADICIÓ FESTIVA

Aniversari diabòlic

La Colla de Diables del Casc Antic compleix 15 anys

La festa major del barri de Sant Pere reunirà antics membres

Vint dofins moren en una platja al nord-oest mexicà

Vint dofins moren en una platja al nord-oest mexicà

2
Es llegeix en minuts
LUIS BENAVIDES
BARCELONA

La Colla de Diables del Casc Antic celebra el seu 15è aniversari, tot i que els seus orígens es podrien remuntar al 1150. «La primera de les actuacions documentades es remunta al casament del comte de Barcelona, Berenguer IV, amb la princesa Peronella, filla del rei d'Aragó i Catalunya, en una de les esglésies del casc antic», explica Chacho Peregrino, un dels responsables de l'anomenada «refundació de la colla» el 1997.

La primera sortida de la Colla de Diables del Casc Antic va ser després d'un sopar amb l'associació de veïns, amb els quals mantenen una relació molt estreta. «Vam néixer al seu local, però al cap de poc temps ens vam traslladar al Centre Sant Pere Apòstol (Sant Pere Més Alt, 25), on tenim molt més espai per realitzar els tallers», explica Peregrino, un gallec «enganxat a la pólvora» que fa més de 30 anys que viu a la ciutat de Barcelona.

Entre les diferents activitats previstes per commemorar aquests 15 anys d'existència, la Colla de Diables del Casc Antic té en marxa un concurs de dibuix entre els socis més petits per escollir una imatge o logo de l'aniversari, una exposició de fotografies que resumiran la seva història i un lip dub (vídeo musical amb doblatge de llavis), això últim encara per concretar. «Ens agradaria que hi poguessin participar altres entitats i institucions del barri, amb un recorregut que podria anar del carrer de Sant Pere Més Alt fins al Fossar de les Moreres, que també és un lloc emblemàtic per a nosaltres», avança Peregrino.

El foc i la pólvora, evidentment, també faran acte de presència durant tot el 2012. «Per a la festa major, a l'estiu, convidarem antics membres de la colla per fer una cremada conjunta», explica el veterà diable. I per a la nova edició del Fot-li castanya, que és un projecte en el qual combinen diferents tradicions artístiques com el teatre, la música i el foc, els diables del Casc Antic convidaran altres colles com la del barri del Carmel, que van ser els seus padrins fa 15 anys.

La Colla de Diables del Casc Antic té uns 70 socis, d'edats compreses entre els 5 i els 66 anys, i sembla que té el futur assegurat. Peregrino, que reconeix que les sensacions que ell té durant els correfocs són inigualables, anima les famílies a compartir aquesta tradició: «És molt segur, i tots reben cursos de forma regular. Treballem molt la disciplina i la concentració».

Tallers de seguretat

Notícies relacionades

Nerea Casas, que té 12 anys, és la component més veterana del grup infantil: «Fa set anys que estic amb els diables. Jo volia ser castellera, però a la meva mare no li feia gaire gràcia. En canvi, el foc sempre ens ha agradat i està tot controlat», explica la nena, que recorda que «cada mes» tenen tallers sobre seguretat.

El seu germà, l'Héctor, té 8 anys i també disfruta formant part de la colla. Explica que no té por perquè va molt protegit. «Guants, casaca, mocadors, ulleres...», enumera el nano. Veïns de tota la vida del barri de la Ribera, l'Héctor i la Nerea diuen que tenen metxa per a temps: «¡Seguirem molt de temps!», assegura ell.