Fase completa de matinada

Lluna plena el gener del 2023: quan i com es pot veure la ‘lluna del llop’

La també anomenada ‘lluna freda’ és la primera de les 13 llunes plenes que tindrà aquest any

Lluna plena el gener del 2023: quan i com es pot veure la ‘lluna del llop’

Aaron Chown/PA

1
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El gener, el primer mes de l’any, implica la primera lluna plena d’aquest 2023 –de les 13 que hi haurà en total aquest any–, que a més adquireix certa aura màgica, ja que és coneguda com la ‘lluna del llop’.

Es tracta del primer pleniluni que té lloc aquest any i també es coneix com a ‘lluna de gel’, ‘lluna freda’ o ‘lluna vella’.

La ‘lluna del llop’

Hi ha diverses històries que expliquen per què la primera lluna plena de l’any ha sigut batejada amb aquest nom. Segons explica la llegenda, algunes tribus dels Estats Units li van posar aquest nom perquè la seva aparició feia que tots els llops udolessin, fascinats per l’aspecte del satèl·lit, amb el qual aquests animals tenen una gran connexió. També és perquè en aquesta època els llops es comuniquen amb udols més forts.

Tanmateix, una altra explicació, no tan mística, és que durant aquesta època tan freda els animals udolen desesperats davant l’escassetat d’aliments. Per això també és coneguda com la ‘lluna de gel’ o la ‘lluna freda’.

Màxim apogeu

La lluna plena del mes de gener del 2023 arriba aquest dissabte, dia 7, el dia després de Reis. A Espanya arribarà al seu punt màxim a les 00.08 hores de la matinada. En aquest moment, la lluna arribarà a la seva màxima brillantor.

Tanmateix, des del dia 5 aproximadament el disc lunar tindrà un aspecte ple a simple vista, coincidint amb l’arribada dels Reis.

Les llunes plenes, i totes les llunes en general, són molt brillants. És per això que, si el temps ho permet, es poden veure a simple vista.

Microlluna

Notícies relacionades

La lluna plena al gener serà la primera de dues microllunes d’aquest any. Per als observadors, això significa que la lluna es veurà lleugerament més petita i menys brillant que una lluna plena normal.

Un microlluna té lloc a prop de l’apogeu, el punt més allunyat de la Terra. En particular, la lluna plena al gener estarà aproximadament a 405.789 quilòmetres de distància.

Temes:

Lluna Terra