Investigació

Troben en coralls tous un compost prometedor contra el càncer

L’eleucerobina és un component químic al qual s’atribueixen propietats contra la malaltia

abertran30754189 file   in this tuesday  july 31  2012  file photo 160215112900

abertran30754189 file in this tuesday july 31 2012 file photo 160215112900 / TORIN HALSEY

1
Es llegeix en minuts

Un equip nord-americà de científics ha descobert que un tipus de corall tou comú a la costa de Florida fabrica un component químic al qual s’atribueixen propietats contra el càncer, han informat en un comunicat.

El seu estudi, publicat a la revista ‘Nature Chemical Biology’, és un pas endavant per arribar un dia a produir aquest compost, l’eleucerobina, al laboratori, assenyalen.

El component va ser descobert inicialment als anys 90 del segle passat per un grup de científics marins que el va trobar en un rar corall a la costa d’Austràlia. Uns experiments preliminars van indicar que l’eleucerobina, utilitzada pel corall com a defensa davant depredadors, inhibia el creixement de cèl·lules cancerígenes.

Durant anys es va tractar en va de trobar fonts suficients del químic que permetessin el desenvolupament de fàrmacs i la seva recreació al laboratori era impossible sense saber com se sintetitza a la naturalesa, apunten els experts.

Després d’identificar la seva existència en aquests coralls tous, els investigadors dirigits per Eric Schmidt van poder determinar el codi genètic que utilitzen per sintetitzar-lo.

Seguint després aquestes instruccions, van aconseguir fer els primers passos per recrear el compost al laboratori. Si s’aconseguís produir en més altes quantitats, eventualment es podrien fer proves més exhaustives per comprovar que és efectiu contra el càncer, asseguren.

Els investigadors afirmen que l’eleucerobina presenta avantatges davant altres compostos trobats en animals per al seu ús en medicina.

Una és que, a diferència de les substàncies químiques verinoses que injecten algunes espècies, el químic dels coralls està fet per ser ingerit i per tant és més digerible.

Això significa que, si es convertís en medicament, la seva administració podria ser mitjançant una pastilla en lloc d’una injecció i la seva digestió seria també més fàcil.

Notícies relacionades

«Aquests compostos són més difícils de trobar, però són més fàcils de fabricar al laboratori i més fàcils de prendre com a medicina», afirma Schmidt

Els autors constaten que els coralls contenen molts altres compostos que podrien funcionar com a agents antiinflamatoris, antibiòtics i d’un altre tipus, i afirmen que el mètode utilitzat en aquesta ocasió podria ser un referent per a eventualment desenvolupar-los al laboratori.

Temes:

Càncer