El comitè científic eleva La Palma a la preemergència per erupció

L’illa ha estat registrant diversos eixams durant la matinada, cada vegada amb més força, recurrència i a menor profunditat

  • Detectats 29 terratrèmols de petita magnitud a La Palma des de dissabte

El comitè científic eleva La Palma a la preemergència per erupció

LP

2
Es llegeix en minuts

La direcció del Pla d’Emergències Volcàniques de les Canàries (Pevolca) ha decidit elevar el risc de Cumbre Vieja, eaLa Palma, a groc, cosa que suposa la valoració de preemergència per erupció. El Pevolca s’ha reunit aquest dilluns al matí a fi d’avaluar l’activitat sísmica del sud de La Palma, que, des de diumenge a la tarda, ha patit un increment tant de magnitud, com de freqüència, així com una reducció de la profunditat. 

RELACIONADES

  • La Palma viu el temor d’un altre Teneguía 50 anys després

Aquest pla en situació d’alerta s’ha activat per a Fuencaliente, Los Llanos de Aridane, El Paso i Mazo, i també el canvi del semàfor de verd a groc per a aquests municipis.

Els eixams sísmics són usuals en aquesta zona, de fet, es registren des del 2017. Tampoc és la primera vegada que es reuneix el comitè científic del Pevolca per avaluar l’activitat sísmica recurrent al sud de La Palma. Ho fan des que el 2017 van registrar diversos esdeveniments d’aquest tipus, i el 2018 es van reunir de nou per determinar que els continus eixams estaven provocats per material magmàtic de baix volum i a gran profunditat. No obstant, els científics creuen que en aquesta ocasió està ocorrent un dels esdeveniments més importants des d’aleshores a La Palma, i probablement també el més important des de l’erupció del Teneguía el 1971, encara present en la memòria de La Palma malgrat haver transcorregut gairebé mig segle.

Segons informa l’Institut Geogràfic Nacional (IGN), la sèrie sísmica va començar a les 3.18 hores de dissabte passat i s’ha estat prolongant fins a les 10.11 hores d’aquest dilluns al matí. Des d’aleshores s’han detectat 1.570 terratrèmols a la zona sud de l’illa de La Palma, un total de 343 dels quals s’han localitzat. Cal recordar que es poden detectar molts terratrèmols, però arribar a localitzar-los és una mica més complicat. 

Notícies relacionades

Així mateix, la magnitud dels terratrèmols ha anat incrementant-se en les últimes hores i s’ha registrat un terratrèmol màxim de magnitud 3,4 mbLg, que ha sigut sentit per la població. La profunditat dels terratrèmols, que en altres ocasions ha estat entre els 15 i 20 quilòmetres, en aquesta ocasió s’està mantenint entre els 8 i 13 quilòmetres.

Al comitè científic, coordinat per la Direcció General de Seguretat i Emergències del Govern de les Canàries, hi han participat representants de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN), el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC); l’Institut Volcanològic de les Canàries (Involcan), l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO) i la Universitat de La Laguna, així com de la conselleria.

Temes:

Volcans