Exploració del planeta vermell

Compte enrere per a l’enlairament d’Ingenuity: quan és i quin trajecte farà a Mart

  • L’helicòpter marcià es prepara per aconseguir el primer vol extraterrestre aquest dilluns a les 12 (hora peninsular espanyola)

  • La NASA oferirà una retransmissió en directe de l’esdeveniment i una connexió amb els seus centres de control

Ingenuity en la superficie de Marte.

Ingenuity en la superficie de Marte. / NASA/JPL-Caltech/ASU

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

No queda res per a l’enlairament del petit Ingenuity, un petit robot de menys de dos quilos que ha viatjat a cavall del tot terreny Perseverance fins a l’hostil planeta vermell. Aquest dilluns mateix, a les 12 del migdia (hora peninsular espanyola), l’helicòpter s’enlairarà per fer història marciana. Escalfarà motors, accionarà les hèlixs i s’enlairarà per convertir-se així en el primer dispositiu motoritzat que sobrevola un altre planeta. L’assoliment és comparable a la gesta que els germans Wright van aconseguir el 1903 amb el primer vol de la història terrestre. Un segle més tard, la història es repeteix, però amb la intriga que afegeix el fet que, en aquest cas, el vol es farà amb pilot automàtic. I que si alguna cosa falla no hi ha manera d’arreglar-ho en directe.

El camí fins a arribar a aquest punt no ha sigut fàcil. L’enlairament d’Ingenuity, previst per a la setmana passada, s’ha ajornat en diverses ocasions per problemes tècnics. Però després d’uns intensos dies de feina i una actualització del ‘software’ de l’aeronau, tot apunta que aquest dilluns Ingenuity podrà enlairar-se de forma segura. Això sí, amb un ‘disclaimer’. «Som optimistes que l’helicòpter es podrà enlairar de la superfície marciana en aquest moment; no obstant, això és una prova i estem preparats perquè no passi», resumeix MiMi Aung, líder del projecte Ingenuity Mars.

Si tot va bé, l’agència espacial nord-americana NASA, que lidera l’aventura d’aquests robots marcians d’última generació, emetrà diversos programes per seguir en directe la gesta d’Ingenuity. A les 12 del migdia (hora peninsular espanyola) començarà una retransmissió en directe de l’enlairament. A les 20, a més, els científics responsables de la missió oferiran una roda de premsa per explicar com ha anat la missió i quins seran els passos següents de l’helicòpter a Mart.

Recorregut de la missió

Notícies relacionades

La primera aventura d’Ingenuity a Mart només durarà uns segons. Com el primer vol dels germans Wright, que van aconseguir aixecar una rudimentària aeronau de fusta durant 12 segons a no més de 36 metres de distància. Els plans per al primer vol d’Ingenuity preveuen que, si tot va bé, l’helicòpter marcià s’enlairarà, es quedarà a l’aire durant 20 i 30 segons i tornarà a aterrar.

Si la prova es fa amb èxit, més endavant l’equip científic d’Ingenuity prepararà el camí per a vols experimentals a més distància i altitud. El primer helicòpter marcià ha sigut dissenyat per aixecar-se a cinc metres de terra i traçar fins a 300 metres de recorregut. El seu objectiu, de fet, és explorar el terra marcià des de les altures per indicar el camí que haurà de seguir el gegant Perseverance.

Temes:

NASA Mart