Canvi d'estació

¿Quan comença l'hivern 2020-2021? Dia i hora del solstici

La nova estació començarà dilluns 21 de desembre a les 11:02 hores a Espanya, cosa que donarà per finalitzada la temporada de tardor

¿Quan comença l'hivern 2020-2021? Dia i hora del solstici
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Queda menys d’un mes per a un nou canvi d’estació i iniciar els mesos tradicionalment més freds de l’any. L’hemisferi nord es prepara per al solstici d’hivern que, en aquesta ocasió, tindrà lloc dilluns, 21 de desembre, a les 11:02 hora peninsular espanyola, segons dades de l’Observatori Astronòmic Nacional (OAN). L’hivern es prolongarà fins al 20 de març del 2021, quan arribi l’equinocci de primavera.

L’inici de l’hivern pot donar-se en quatre dates diferents del calendari entre el 20 i el 23 de desembre, però, al llarg del segle XXI, a Espanya el solstici sempre començarà entre el 20 i 22 de desembre.

Independentment del moment d’inici, el solstici d’hivern correspon amb el dia més curt i la nit més llarga de l’any. Aquest fenomen s’explica perquè, en aquest cas, l’hemisferi nord està molt allunyat del Sol pel que fa a l’eix i hi ha un desequilibri d’hores entre el dia i la nit, de manera que hi ha més hores de foscor que de llum. 

L’última pluja d’estrelles de l’any

A més del fet que el mercuri del termòmetre es desploma en aquestes dates, aquesta època de l’any té interessants comportaments astronòmics.

Notícies relacionades

A partir del 17 de desembre i fins al 26 es podrà veure la primera pluja d’estrelles de l’hivern i l’última del 2020. Durant nou dies, els aficionats a aquest tipus de fenòmens podran disfrutar dels Úrsids que no destaquen precisament per ser els més intensos ni les més espectaculars i que oferiran 10 meteors per hora. 

La visibilitat d’aquesta pluja de meteors depèn de diversos factors: les coordenades geogràfiques de l’observador i l’elevació, l’hora del dia, la pol·lució dels llums de la ciutat, el clima i el relleu terrestre. Aquest any resultarà complicat observar el pas d’aquestes estrelles pel firmament perquè la Lluna es trobarà en fase creixent amb una il·luminació de més de 50%.

Temes:

Hivern