PETICIÓ INTERNACIONAL

Carta oberta a l'OMS perquè actuï contra la transmissió per aerosols

Científics i ciutadans reclamen que s'apliquin mesures per frenar els contagis aeris

La iniciativa llança cinc peticions a les autoritats sanitàries nacionals i internacionals

zentauroepp54649248 madrid  26 08 2020  coronavirus covid 19   realizaci n de pr201105142645

zentauroepp54649248 madrid 26 08 2020 coronavirus covid 19 realizaci n de pr201105142645 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

Científics i ciutadans de tot el món llancen una carta oberta a l’Organització Mundial de la Salut (OMS) demanant que s’actuï per frenar la transmissió de la Covid-19 per l’aire. La iniciativa popular batejada com ‘Covid is airborne’ reclama a l’autoritat sanitària de referència en les Nacions Unides que reconegui la transmissió del virus per aerosols i proporcioni «unes recomanacions clares i concises perquè les persones puguin protegir-se».

El debat sobre les vies de transmissió del virus està candent des de pràcticament l’inici de la pandèmia. Autoritats sanitàries com l’Organització Mundial de la Salut i el Ministeri de Sanitat d’Espanya han estat mesos titubejant sobre la possibilitat que la malaltia es contagiï per l’aire fins que, recentment, han acabat acceptant aquesta teoria a contracor. Tot i així, aquest canvi d’opinió no s’ha traslladat en un canvi en les recomanacions pràctiques per frenar els contagis.

Notícies relacionades

«La falta de claredat i urgència de l’OMS respecte a la transmissió per aerosols ha portat els ciutadans i els responsables polítics a suposar que no és necessari adoptar precaucions addicionals. Sabem que això és erroni. Sabem que no és suficient amb rentar-se les mans, la distància física i l’ús de mascareta», recalca l’acabat de publicar manifest.

La iniciativa reclama aplicar cinc actuacions de manera urgent.

 Reconèixer que el virus es transmet per aerosols

Aquesta afirmació implicaria tant admetre que el patogen es transmet per l’aire com reconèixer que els espais tancats són els escenaris de més risc de contagi. José Luís Jiménez, un dels màxims experts en el tema, atribueix més d’un 75% dels casos a aquesta via

 Guia pràctica per reduir la transmissió aèria

Aquests documents haurien d’incloure aspectes com el correcte ús de mascaretes (que per aconseguir minimitzar la difusió d’aerosols hauria de ser homologada, ben ajustada a la cara i utilitzada sempre en interiors) i promoure l’ús de sistemes de ventilació eficients. Aquestes accions permetrien reduir l’acumulació de partícules potencialment contagioses en entorns on circulen gran quantitat de persones.

 Protecció per a treballadors d’alt risc

El canvi en els protocols per evitar la transmissió aèria del virus hauria de prestar especial atenció als professionals de primera línia, especialment exposats a un contagi. En aquest sentit, el manifest argumenta que «s’hauria de recomanar almenys una mascareta N95 / FFP2 certificada» per a sanitaris i treballadors de centres sociosanitaris.

 Comunicar de manera clara i ràpida

La carta oberta reclama a l’Organització Mundial de la Salut que transmeti «de manera clara i ràpida aquests missatges al públic, els governs i els organismes sanitaris nacionals i regionals perquè puguin actuar immediatament per salvar vides». Aquesta tasca s’hauria de vehicular a través de campanyes de comunicació i educació a la ciutadania. «Els missatges ambigus costen vides i debiliten les estratègies de mitigació», retreu la iniciativa amb referència a les actuacions aplicades fins ara. 

 Aplicar mesures a cada país

L’última petició exigeix a l’entitat de les Nacions Unides que exerceixi «pressió diplomàtica» perquè governs i autoritats nacionals dels diferents països afectats per la pandèmia de Covid-19 incorporin aquestes directrius en les seves actuacions.

Temes:

OMS Coronavirus