operació sota lupa

Així és la microcirurgia d'un cavallet de mar al qual li sortien les vísceres

Una veterinària de l'aquari opera un exemplar d'hipocamp de 8 centímetres per suturar-li un forat pel qual li sortien les vísceres

zentauroepp54539659 caballito200818150652

zentauroepp54539659 caballito200818150652

2
Es llegeix en minuts
Gemma Malvido

Va néixer a l’Aquarium Finisterrae l’agost de l’any passat i, quan encara no havia complert un any, els tècnics encarregats de cuidar-lo es van adonar que a aquest cavallet de mar de vuit centímetres li sortien les tripetes per un forat. La veterinària Noelia de Castro va ser l’encarregada d’operar-lo amb una lupa. Ara, neda lliure

La veterinària Noelia de Castro és a l’Aquarium Finisterrae des de fa set anys i, el mes de juny passat, va practicar dues microcirurgies a un cavallet de mar que va néixer amb una malformació a l’abdomen, que feia que les seves vísceres sortissin a l’exterior. Explica Noelia de Castro que les intervencions van ser complicades, no tant per la dificultat de l’operació, perquè només havia de posar les vísceres i tancar aquest segon foradet pel qual es colaven, sinó per les dimensions de l’‘Hippocampus abdominalis’, que mesurava tan sols vuit centímetres, per la qual cosa va haver de servir-se d’una lupa per evitar cometre errors.

No té nom encara, va néixer a l’aquari corunyès fa aproximadament un any i, després de les operacions, es troba ja recuperat. Durant la quarantena, els tècnics de l’aquari van continuar treballant per garantir el benestar dels animals, dels grans, com les foques, i dels més petits, com aquest cavallet de mar o els peixos pallasso, parents dels protagonistes de ‘Buscant en Nemo’.

«És un cavallet que va néixer aquí l’agost de l’any passat, els criem aquí i, a finals de maig, el vam veure al seu tanc i vam detectar que li sortien les vísceres per fora. El vam capturar, el vam anestesiar i, amb una lupa, vam veure que tenia dos forats en comptes d’un. En una primera intervenció el que vam fer va ser introduir-ho tot i corregir-li la malformació. Ho vam tancar i el vam tornar al seu tanc i, des del primer dia, va començar a menjar i va presentar una recuperació molt bona. El vam deixar tres setmanes fins que se li van tancar els punts. A les tres setmanes, el vam tornar a anestesiar per treure-li els punts i el vam tornar al seu tanc i, una altra vegada, va presentar un comportament molt bo. Va començar a menjar molt ràpid i no mostrava signes de dolor», recorda Noelia de Castro, que alerta que, en un animal tan petit, «poden sortir moltes coses malament», com, per exemple, que tingués una infecció, a l’haver estat les vísceres en contacte amb l’aigua.

Li van administrar antibiòtics tot i que en cap moment va mostrar indicis d’infecció o de dolor, així que, «es va curar perfectament», comenta la veterinària.

Notícies relacionades

Explica que, a l’aquari, han intervingut altres animals, com les foques, tot i que «no és el més freqüent». «Al ser en un ambient controlat en el qual es fan revisions cada dia, mantenim molt bé els animals, intentem evitar que calgui fer-los cirurgia, tot i que de vegades succeeixen coses que surten fora del nostre control, com ferides o aquesta malformació, i és necessari operar», relata. Si tot surt bé, a aquest corunyès aquàtic li queden encara per davant uns quatre anys de vida, compartint tanc amb els seus pares i amb altres exemplars de la seva espècie.

Els tècnics d’aquari van gravar tot el procés de la intervenció, des que van detectar la malformació fins que aquest supervivent va tornar al tanc després de les operacions i l’han compartit a les seves xarxes socials, on es pot veure el cavallet nedant lliurement.

Temes:

Animals