Avenç científic

Aquest exoesquelet per a tetraplègics controlat pel cervell permet caminar | Vídeo

Els experts adverteixen que encara queda molt per perfeccionar-lo, però consideren aquests primers resultats com a «prometedors»

tln300-summary-vid00 00 00 02still002

tln300-summary-vid00 00 00 02still002

2
Es llegeix en minuts
Efe

Un pacient tetraplègic ha pogut moure els braços i les cames gràcies a un exoesquelet controlat pels senyals procedents del cervell i, tot i que els experts adverteixen que encara queda molt per perfeccionar-lo, consideren aquests primers resultats com a «prometedors».

Un estudi que publica aquest dijous ‘The Lancet’ firmat per investigadors francesos recull els resultats de dos anys de proves de l’exoesquelet, que permet al pacient fer passos, tot i que, per fer-ho, el dispositiu està ancorat al sostre per poder mantenir l’equilibri.

La revista publica un vídeo en el qual es veu un home de 28 anys subjectat a un exoesquelet de gran mida mentre camina al llarg d’una sala i també com pot girar un braç i dirigir-lo cap a un objecte.

Un primer i «prometedor» pas

Tot i que els signants de l’estudi consideren aquests primers resultats «prometedors», assenyalen que el sistema «està molt lluny de l’aplicació clínica» i «requerirà importants millores» abans que pugui estar àmpliament disponible», assenyala ‘The Lancet’ en un comunicat.

Aquest nou exoesquelet és «el primer sistema sense fil semiinvasiu de cervell ordinador dissenyat per a un ús a llarg termini per activar les quatre extremitats», indica Alim-Louis Benabid professor emèrit de la Universitat francesa de Grenoble.

Fins ara, apunta, s’havien utilitzat «dispositius de registre més invasius implantats sota la membrana més externa del cervell, on finalment deixaven de funcionar».

El pacient que ha utilitzat el nou dispositiu està paralitzat des de les espatlles i només manté algun moviment al bíceps i al canell esquerre, la qual cosa li permet utilitzar una cadira de rodes elèctrica controlada amb un ‘joystick’.

Dos anys de proves

El primer pas va ser implantar-lo a cada costat del cap, entre el cervell i la pell, a les zones que controlen el moviment, dos dispositius que tradueixen els senyals cerebrals dels moviments que pensa el pacient i envia ordres a l’exoesquelet per realitzar-los. 

Al llarg de 24 mesos, va haver de realitzar diverses tasques mentals per entrenar l’algoritme perquè comprengués els seus pensaments i anar augmentant el nombre de moviments que podia realitzar. A més, va utilitzar un avatar virtual que el va ajudar, entre altres coses, a saber com dirigir els braços en diferents direccions i orientacions simultàniament.

Notícies relacionades

El neurocirurgià de l’Hospital Universitari de Grenoble Stephan Chabardes detalla que això pot ser un pas més per «ajudar els pacients tetraplègics a manar ordinadors només amb la seva activitat cerebral, en lloc d’utilitzar ‘joysticks’, potser començant a ser utilitzat en cadires de rodes amb l’activitat cerebral».

De moment, tres pacients més han començat a utilitzar el nou sistema, i el pròxim objectiu és resoldre el problema de permetre a la persona caminar i mantenir l’equilibri per si mateixa, sense haver d’utilitzar el sistema de suspensió des del sostre.