PONENTS POLÈMICS

El festival de les pseudoteràpies

Famosos gurus dels corrents alternatius es reuneixen aquest cap de setmana en un congrés a Balaguer

Les autoritats sanitàries mostren el seu rebuig cap a l'esdeveniment, però argumenten que no poden censurar-lo

undefined50084099 27 09 2019 balaguer monastir santa maria de les franqueses  190927190040

undefined50084099 27 09 2019 balaguer monastir santa maria de les franqueses 190927190040

11
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio / Olga Pereda

El recòndit monestir de Santa Maria de les Franqueses de Balaguer (Lleida) s’ha convertit aquest cap de setmana en l’escenari d’un polèmic congrés que porta per títol ‘Salut censurada’, un eufemisme sota el qual es preveu donar veu a diverses teories sense aval científic.  L’esdeveniment, organitzat per l’associació de plantes medicinals Dolça Revolució i recolzat per l’entorn del pagès Josep Pàmies, està protagonitzat per més d’una desena de gurus de les pseudoteràpies.

Els organitzadors han vetat l’accés a EL PERIÓDICO argumentant que, tot i que l’esdeveniment estava obert a premsa escrita, aquest diari no era benvingut.Membres de l’organització han manifestat el rebuig a la cobertura informativa que ha donat EL PERIÓDICO a les mal anomenades teràpies alternatives. Quan les periodistes han al·legat el seu dret a informar i que, simplement, estaven treballant, els organitzadors han assegurat que «tots treballen, els mercenaris també». Aquest diari llavors ha decidit quedar-se fora del recinte i escriure la seva crònica sota la insistent mirada d’alguns dels organitzadors.

Les xerrades, en qualsevol cas, s’han retransmès via ’streaming’ de pagament.  D’aquesta manera, aquest diari ha pogut veure com Pàmies inaugurava la jornada assegurant que el seu col·lectiu ha «plantat cara al poder»  i que els seus tres objectius continuen en peu: «cultivar plantes, menjar millor i no emmalaltir tant». El pagès ha lloat el sistema públic hospitalari fent menció al seu recent ingrés per tractar-se un problema cardíac. «No renunciem a les plantes hospitalàries», ha explicat en to de broma. Després, ha deixat clar que «el fàcil» és receptar pastilles. «Volem prevenir la malaltia, que és la indústria més poderosa del món», ha afegit entre els aplaudiments del públics, audibles des de l’exterior.

Congrés complet

’Salut Censurada’ s’ha presentat de la mà d’una desena de gurus de les pseudoteràpies. Segons es desprèn del programa, un dels temes estrella a tractar durant el congrés serà la defensa de l’ús medicinal del clorit de sodi o MMS, un químic similar al lleixiu utilitzat a nivell industrial que alguns curanderos proposen com a remei contra l’autisme i el càncer però que ha sigut prohibit per l’Agència Espanyola de Medicaments. També es parlarà de «la presència de l’ADN fetal a les vacunes», de l’«origen emocional de les malalties» i de «la ingesta terapèutica d’aigua de mar», tres supòsits que els científics han desmuntat de forma recurrent. En general, es defensarà la llibertat d’elecció d’una sèrie de teràpies suposadament pal·liatives però que no compten amb el suport de l’evidència científica i que les autoritats sanitàries veuen amb molt recel. Per això, vigilaran de prop aquest ’festival de les pseudociències’, segons han confirmat EL PERIÓDICO.

El congrés es va anunciar fa uns mesos via xarxes socials i al cap de pocs dies va tancar les inscripcions esgrimint que l’aforament ja estava complet, per la qual cosa va obrir una llista d’espera. Les ponències tindran lloc en una església romànica del segle XII, situat a una mitja hora de Lleida i propietat de l’Ajuntament de Balaguer, en la qual habitualment es compaginen activitats religioses amb esdeveniments culturals com obres de teatre o concerts. El consistori defensa que la cessió d’espais públics està oberta a totes les associacions que la sol·licitin i que, si l’esdeveniment no està patrocinat per les arques públiques, no s’efectua ‘a priori’ un «control minuciós» del programa. «No soc ni soci ni simpatitzant de Dolça revolució, però mentre es compleixi la llei respecte a la llibertat d’expressió, explica Jordi Ignasi Vidal, alcalde de Balaguer. «Sobre el paper, el programa del congrés no deixa clar que s’hagi de cometre cap il·legalitat. L’any passat es va organitzar un xerrada sobre l’autisme i l’MMS i en aquesta ocasió, no vam cedir l’espai públic», afegeix.

Josep Pàmies, en el congrés ’Salut censurada’ de Balaguer / RAMÓN GABRIEL

’Teràpia del lleixiu’

Aquest nou congrés ve a ser hereu de la jornada que fa just un any també va convocar l’entorn de Pàmies sota el títol ’L’autisme és recuperable’. Aquell acte plantejava l’ús de la denominada ’teràpia del lleixiu’ com a remei per a l’autisme (un trastorn del neurodesenvolupament que avui dia no té cura) a través de la ponència estrella del guru porto-riqueny Gregorio Placeres, també defensor de la introducció d’orina a les orelles com a pal·liatiu per als nens a qui les seves pròpies famílies havien diagnosticat amb autisme. El seminari, que havia d’allotjar una instal·lació pública, va ser suspès cautelarment després de la denúncia d’associacions de pacients amb autisme i, posteriorment, va acabar celebrant-se al pati d’una finca privada.

La controvertida celebració d’aquell esdeveniment va desencadenar una reacció en cadena. D’una banda, la comunitat científica, les associacions de pacients i escèptics i les autoritats sanitàries van emfatitzar el seu rebuig cap a aquest tipus de cites potencialment perilloses per a la salut pública. La Conselleria de Salut va imposar 720.001 euros de multa per a Josep Pàmies i la seva associació per la promoció de falses plantes medicinals (30.000 euros) i de l’ús terapèutic de l’MMS (90.001 euros per la difusió web, 600.000 euros per l’organització del congrés). D’altra banda, els defensors d’aquestes pseudoteràpies han continuat promocionant aquestes teories a través d’un ’tour’ de xerrades per Espanya i Sud-amèrica. En aquestes xerrades, el pagès ilerdenc ha arribat fins i tot a presumir de com pretén eludir les sancions de la Generalitat per continuar defensant la seva causa.

Els ponents estrella

Vistos els antecedents, el congrés d’aquest cap de setmana es presenta al públic enmig d’una forta expectativa. L’esdeveniment preveu celebrar-se durant tres dies, de divendres a diumenge, en horari de matí i tarda. L’entrada costa entre 5 i 25 euros per dia depenent dels dies als quals es vulgui assistir. A l’església se celebraran les ponències i als voltants, si el temps ho permet, s’instal·laran parades promocionals. Al migdia, a més, s’oferirà un menú (vegetarià) per un plus de 12 euros, acompanyat d’aigua osmotitzada (una ’versió depurada’ del líquid que, tot i que venuda com una alternativa més saludable, no ha demostrat oferir cap benefici per a la salut). A la nit hi haurà concerts.

Entre els convidats seran clàssics populars de la pseudociència. Per exemple, Txumari Alfaro, el naturòpata que oferia en els anys 90 «bonics i entranyables consells» a ’La botica de la abuela’ (TVE), gràcies al ressò mediàtic, es va convertir en un guru de la salut ’natural’. Durant la seva trajectòria ha defensat que malalties greus com el càncer tenen un origen emocional i  ha beneït les propietats curatives de la mateixa orina, tesi totes dues que no compten amb aval científic. A Balaguer, aquest defensor de la perillosa tècnica d’«ènemes de cafè per curar les migranyes» oferirà una xerrada titulada ’La irresponsabilitat i gravetat de qui aconsella prendre 2 o 3 litres d’aigua al dia’. «El ronyó és una bomba dissenyada per eliminar un litre i mig d’orina al dia, no l’hem de sobrecarregar. L’excés d’aigua fa que els ronyons treballin en excés i es cansa», assegura al fullet de les jornades.

El metge Gabriel Ruiz, un altre clàssic de les pseudoteràpies, prendrà la paraula diumenge per dissertar sobre ’El negoci de la malaltia’. Llicenciat en Medicina i Dret, va saltar a la fama pels ’pelegrinatges’ cap a la seva consulta a Aguilar de Campoo (Palència), on acudeixen malalts de tot Espanya a la recerca de cura fins i tot per a les malalties més greus. És un metge col·legiat –a més d’empresari pastisser– i els seus pacients malgasten confiança cega en els seus tractaments. Tant que alguns l’anomenen ’sant Gabriel’. Quan el malalt entra al seu despatx, troba un verger. Envoltat de desenes de plantes, partitures i un lloro, el doctor Ruiz rep el client, li pren la mà i li pregunta què li passa, segons va deixar clar en una entrevista emesa en el programa ’En el punto de mira’ (Cuatro) l’any passat. Ferm defensor de l’MMS, Ruiz també defensa la idea que les malalties sorgeixen d’un conflicte emocional. Si aquest es resol, el pacient recobra la salut.

Metges titulats

Un altre metge titulat que participarà en les jornades de Balaguer és Javier Herráez, per a qui la ciència oficial és «pseudociència». El doctor –format en acupuntura, medicina naturista i germànica– treballava com a oncòleg en el sistema hospitalari, però es va veure «obligat» a abandonar-lo per les seves reticències amb la quimioteràpia, un tractament que rebutja per «tòxic» i per implicar «matar mosques a canonades». També Isabel Bellostas és metge titulada i va treballar 18 anys com a pediatre. Arran de la malaltia d’un dels seus fills –segons va explicar en una entrevista a Mindalia TV– es va apartar de la medicina i ara és una de les veus més contràries a les vacunes, que relaciona amb l’autisme, una afirmació que les autoritats sanitàries i científiques no desisteixen a desmentir.

L’alemany Andreas Kalcker, que s’autodefineix com a científic, parlarà del diòxid de clor. Segons l’Associació per Protegir el Malalt de Teràpies Pseudocientífiques, es tracta d’«un dels principals promotors de l’MMS a Espanya i viu de proclamar les bondats d’aquest fals medicament mitjançant xerrades, en les quals el presenta com una solució per a tota mena de mals, inclosos el càncer, la sida, la malària i l’autisme». Aquestes mateixes fonts afegeixen que el 2012 la Guàrdia Civil es va presentar en una de les seves xerrades, a Eivissa, per violar les lleis de protecció de salut pública espanyoles. Els agents l’acusaven de posar a la venda el producte per 35 euros. Va ser posat en llibertat, però se li va imputar un delicte contra la salut pública.

El congrés també comptarà amb ponències antivacunes encapçalades per professionals mèdics com Isabel Bellostas (que defensarà la presència de l’ADN fetal als preparats) i Xavier Uriarte Llorente(que preveu parlar de ’La gran mentida’ de la protecció de grup). Josefina Fraile tancarà la sessió de ponències, abans de la clausura de Pàmies, amb una xerrada sobre la ’gran mentida’ del canvi climàtic ’provocat per l’home’, en la qual es defensarà la tesi (conspiracionista) que la crisi climàtica és «una arma de guerra i econòmica». Tampoc podia faltar en l’elenc de ponents Teresa Forcades, metge, teòloga i acèrrima defensora tant de Pàmies com de l’MMS.

Reaccions de les autoritats

El ’festival de les pseudociències’, lluny de passar inadvertit, s’ha convertit en un focus de debat entre els organismes reguladors. Les autoritats polítiques i sanitàries argumenten que amb el marc normatiu actual no és fàcil vetar aquest tipus de trobades. El Col·legi Oficial de Metges de Lleida (COMLl) ha emès un comunicat per «reiterar públicament la seva condemna a les iniciatives que promouen la utilització de teràpies sense evidència científica en el tractament de les malalties» i ha anunciat que jaha notificat a la Fiscalia perquè consideri «realitzar actuacions per evitar pràctiques contràries a la salut, que poden portar a un engany als usuaris generant falses expectatives sobre la base d’una publicitat enganyosa». El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) ha assegurat que«l’estafa moral i possiblement econòmica d’aquestes trobades comporta un greu risc per a la salut dels ciutadans». Altres col·legis de metges també s’han posat en peu de guerra contra aquest tipus d’esdeveniments i, al seu torn, han recriminat la falta de mesures preventives. 

Mentrestant, el Departament de Salut de la Generalitat explica a EL PERIÓDICO que en aquesta ocasió també s’ha seguit el protocol preventiu aplicat a tots els actes d’aquest tipus organitzats fins ara. L’entitat no pot censurar cap acte ja que, ‘a priori’, ha de prevaler la llibertat d’expressió. Però, coneixent l’historial argumental dels ponents, la Conselleria s’ha posat en contacte amb els organitzadors de l’esdeveniment per informar-los que, en funció de contingut de les ponències, podien vulnerar el reglament de promoció de pràctiques sanitàries. Una vegada enviat aquest avís, les autoritats s’han compromès a vigilar molt de prop el contingut difós durant aquestes jornades i, si és el cas, obrir un expedient d’investigació (que pot durar mesos) i, si es trobés alguna informació que va contra la normativa, imposar una sanció. Exactament el mateix procés que es va seguir amb la conferència del desembre passat a Argentona en la qual també es va defensar la ’teràpia del lleixiu’ i que, segons confirmen fonts de la Conselleria, segueix sota investigació.

Sense paraules de Sanitat

Notícies relacionades

Però, tal com han reiterat els organismes reguladors consultats per aquest diari, l’actual normativa encotilla les actuacions preventives. Una altra cosa seria que l’ambiciós pla del Govern central contra les pseudoteràpies –presentat a so de bombo i platerets pels ministres de Sanitat i Ciència el novembre de l’any passat– s’hagués arribat a aprovar. El text està en guaret a causa de l’aturada legislativa provocada primer per l’avanç electoral i segon per la falta d’acord per investir Pedro Sánchez com a president del Govern.

Si l’Executiu hagués donat llum verda al text, les autoritats tindrien molts més mecanismes per prohibir aquest tipus de trobades falsament científiques. Un dels apartats del pla implica reforçar els mecanismes de control existents per evitar la promoció comercial de pràctiques no emparades per la ciència ja sigui en jornades, xarxes socials o internet. «En cap cas es podran promocionar productes dient que, per exemple, curen el càncer. [Els defensors de les pseudoteràpies] podran dir qualsevol cosa, que els seus clients fan el pi pont o que fan tombarelles amb els seus productes. Però res més», va insistir la ministra de sanitat, María Luisa Carcedo, el novembre del 2018 quan va presentar el pla amb el titular de Ciència, Pedro Duque. Tots dos –ella és metge i ell, astronauta– s’han mostrat sempre molt combatius contra qualsevol tipus de pseudoteràpia. No obstant, davant de les jornades de Balaguer, el ministeri de Sanitat no ha respost a cap de les preguntes d’EL PERIÓDICO.

Temes:

Pseudociencia