UNA SALAMANDRA GEGANT DEL SEGLE XX

Descobert l'amfibi més gran del món a l'arxiu d'un museu

Un estudi genètic dels animals del Museu d'Història Natural de Londres revela aquesta sorprenent troballa

Els investigadors recorden que actualment les salamandres gegants xineses estan en perill d'extinció

salamandra

salamandra

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La col·lecció del Museu d’Història Natural de Londres ha conservat durant dècades (i sense saber-ho) un exemplar que ha resultat serl’amfibi més gran del món. Es tracta d’una espècie de salamandra gegant xinesa de gairebé dos metres que va viure a començaments del segle XX i que, des d’aleshores, figurava entre els aparadors de l’entitat. 

L’equip d’investigadors responsables de la troballa, afiliats a la  Societat Zoològica de Londres (ZSL), ha seqüenciat el genoma de disset exemplars preservats en museus des de principis del segle passat. Aquesta anàlisi ha permès identificar dues noves espècies de salamandres gegants, entre les quals destaca l’acabat de descobrir amfibi gegant. Els resultats, publicats aquest mateix dimarts a la revista Nature Ecology and Evolution, també mostren que hi ha tres llinatges genètics diferents en salamandres originàries de diferents sistemes fluvials i cadenes muntanyoses xineses.

En l’actualitat, aquesta espècie es pot trobar al centre, al sud i a l’est de la Xina, i mentre que antigament anteriorment se les considerava una sola espècie (anomenada ‘Andrias davidianus’), el nou estudi ha determinat que es tracta de tres de diferents, dues de les quals eren fins a ara desconegudes.

Espècie sense nom (encara)

La investigació, liderada pel professor Samuel Turvey de l’Institut de Zoologia de la ZSL, conclou que aquests llinatges de salamandra són prou diferents en termes genètics com per representar espècies separades: l’‘Andrias davidianus’, l’‘Andrias sligoi’ i una tercera espècie que encara no té nom.

Notícies relacionades

La salamandra gegant del sud de la Xina (‘Andrias sligoi’) ha sigut qualificada com l’amfibi més gran del món a partir de les característiques d’un espècimen que va viure 20 anys a la Societat Zoològica de Londres i que ara està fossilitzat i preservat al Museu d’Història Natural de la capital britànica. Els experts expliquen que aquests exemplars poden arribar gairebé als dos metres, per això tot apunta que es tracta de la més gran de les aproximadament 8.000 espècies d’amfibis que coneixem actualment.

Després d’aquesta sorprenent troballa, els científics recorden que les salamandres gegants xineseses troben ara en perill d’extinció. La sobreexplotació d’aliments ha provocat la disminució en el nombre de salamandres gegants xineses, per la qual cosa els científics esperen que aquesta nova comprensió de la seva diversitat impulsi la conservació de les poblacions existents.