Anar al contingut

Estudi de l'Hospital Vall d'Hebron

Els adolescents poden créixer a cinc velocitats normals

Experts de Barcelona constaten que els patrons depenen del moment d'inici de la pubertat

El Periódico / Agencias

Els adolescents poden créixer a cinc velocitats normals

Experts de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona han validat que existeixen cinc patrons de creixement adolescent normals i no només un, com es creia fins ara, i que estan determinats pel moment d’inici de la pubertat.

Aquest estudi ha sigut liderat pel doctor Antonio Carrascosa, consultor docent sènior de la Vall d’Hebron i excap de Pediatria d’aquest hospital entre els anys 1988 i 2015, i s’ha desenvolupat gràcies al seguiment de 743 noies i 710 nois entre els anys 1995 i 2017.

Des dels quatre anys d’edat fins a l’arribada a l’edat adulta, els investigadors han recopilat dades de la talla, la velocitat de creixement, el pes i l’índex de massa corporal dels participants, tots ells sense obesitat ni desnutrició.

Els experts de l’hospital barceloní han assegurat que és el primer estudi d’aquest tipus que es fa a tot el món amb un número tan elevat de participants, un treball que s’ha desenvolupat amb la col·laboració del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Rares (CIBERER).

Inici de la pubertat

Així, una noia que debuta en la pubertat amb vuit anys és una maduradora molt primerenca, una altra que debuta als nou és una maduradora primerenca, als deu anys és intermèdia, als 11 és tardana i als 12 anys és molt tardana.

De la mateixa manera, un noi que debuta en la pubertat amb deu anys és un madurador molt aviat, un altre que ho fa als 11 és un madurador primerenc, als 12 és intermedi, als 13 és tardà i als 14 anys és molt tardà.

Segons la investigació, l’inici de la pubertat "és el tret de sortida per al creixement adolescent".

Patrons de creixement

Els maduradors primerencs guanyen molts més centímetres d’altura que la resta a partir dels vuit anys en les noies i dels deu anys en els nois.

La nova classificació mostra que, com a mitjana, les noies maduradores molt primerenques mesuren 129 centímetres d’altura als vuit anys, mentre que les molt tardanes mesuren 126 centímetres, però als 12 anys, les molt primerenques mesuren 157 centímetres mentre que les molt tardanes mesuren 145 centímetres. Els dos patrons de creixement són normals, només que els maduradors molt primerencs comencen a créixer abans.

Per tant, un noi de 14 anys pot ser el més baix de la classe i això no ha de ser un fet preocupant, perquè si amb aquesta edat acaba de debutar en la pubertat, és un madurador molt tardà. 

L’estudi mostra que, com a mitjana, els nois i les noies dels cinc grups arriben als 18 anys amb la mateixa estatura, al voltant dels 167,7 centímetres en les noies i dels 178 centímetres en els nois. "És a dir, cada noi creix al seu ritme, i els cinc patrons són normals", ha afirmat el doctor Antonio Carrascosa. 

La pubertat, és a dir, l’aparició dels caràcters sexuals (creixement dels pits en les noies, increment de la mesura testicular en els nois), provoca que s’acceleri el creixement, "un fet que ja es coneixia", ha afegit Carrascosa.

Estudi amb molts participants

"El problema era que, fins ara, no s’havia fet cap estudi al món amb tants participants sobre la relació entre l’inici de la pubertat i els diferents patrons de creixement. Ara, quan un pediatre valori el creixement d’un noi ho podrà fer d’una forma molt més acurada", ha considerat.

Els mateixos autors d’aquest estudi ja n’havien publicat un de similar fa vuit anys però, segons Carrascosa, "no havíem inclòs tants nois i noies".

L’última classificació ha inclòs cent participants més per patró de creixement i més de 25.000 dades antropomètriques, iper això Carrascosa ha estimat que la seva teoria "està totalment validada".

El fet que els pediatres utilitzin un únic patró de creixement, l’intermedi, com a comparador 'normal’ genera "molts errors diagnòstics, tractaments innecessaris i sofriment, per exemple, l’administració de tractaments farmacològics per frenar la progressió de la pubertat en nens o nenes maduradores molt primerencs, quan no és necessari."