Emet una llum blava

Messier 90, la galàxia que s'acosta estranyament a la nostra Via Làctia

Està a una distància de 60 milions d'anys llum de la Terra a la constel·lació de la Verge

z2isdif9

z2isdif9

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

La NASA ha publicat una imatge de la galàxia Messier 90, a uns 60 milions d’anys llum, alcúmul de la Verge, una de les poques que viatgen cap a la Via Làctia, i no se n’allunyen.

La llum de la galàxia revela aquesta trajectòria d’acostament en un fenomen conegut com a 'blueshift'. En termes simples, la galàxia està comprimint la longitud d’ona de la seva llum a mesura que avança cap a nosaltres. Això augmenta la freqüència de la llum i la desplaça cap a l’extrem blau de l’espectre.

A mesura que el nostre univers s’està expandint, gairebé totes les galàxies que veiem en l’univers s’estan allunyant de nosaltres, i per tant veiem la seva llum més cap al’extrem vermell de l’espectre, conegut com a desplaçament al vermell. Messier 90, no obstant, sembla que és una excepció.

Notícies relacionades

Els astrònoms pensen que aquest canvi al blau està causat probablement per la massa colossal del grup que accelera els seus membres a altes velocitats en òrbites estranyes i peculiars, i els envia girant per camins estranys que els allunyen de nosaltres amb el temps.

Mentre el cúmul s’està allunyant de nosaltres, algunes de les seves galàxies, com la Messier 90, s’estan movent més ràpid que el cúmul de la Verge en el seu conjunt, i això fa que, des de la Terra, vegem que la galàxia ve cap a nosaltres. No obstant, alguns també s’estan movent en la direcció oposada dins del grup, i per tant sembla que s’estan allunyant de nosaltres a una velocitat molt alta.

Temes:

Astronomia