El futur espacial

Aquesta és la nau amb què Jeff Bezos vol portar turistes a la Lluna

El cap d'Amazon ha revelat el vehicle que voldria llançar el 2024

blue moon / periodico

2
Es llegeix en minuts
AFP

L’home més ric del món, Jeff Bezos, cap d’Amazon i de la companyia espacial Blue Origin, va revelar dijous un projecte de vehicle d’allunatge que vol desplegar per transportar material i potser humans al pol sud de la Lluna d’aquí al 2024.

“Això és Blue Moon”, va dir en una presentació de premsa a Washington, quan les cortines van descobrir l’enorme maqueta d’una càpsula d’allunatge capaç de transportar 3,6 tones de material, i fins i tot 6,5 tones en una versió més pesada. "És un vehicle increïble, i anirà a la Lluna", va afegir.

El model ha sigut dissenyat durant els últims tres anys, va explicar Bezos. Podrà portar instruments científics, quatre petits ‘rovers’, però també un futur vehicle pressuritzat per a humans, segons va dir.

Al pol sud

L’objectiu és allunar al pol sud de la Lluna, una regió on hi ha aigua. Aquesta pot explotar-se per produir hidrogen, que serviria després de combustible per explorar el sistema solar.

Bezos no va donar cap data per al primer llançament d’aquest vehicle, però va dir que estaria a punt per complir l’objectiu marcat per l’administració de Donald Trump, que preveu enviar humans a la Lluna d’aquí al 2024.

"Podem ajudar a complir aquest termini, però només perquè vam començar fa tres anys", va declarar el director executiu d’Amazon. "És hora de tornar a la Lluna, però aquesta vegada per quedar-nos-hi".

Frenesí d’activitat

La tornada a la lluna al 2024, anunciat per la Casa Blanca, ha sumit la NASA en un frenesí d’activitat des de finals del març, ja que la missió estava originalment programada per al 2028.

Res està a punt: ni el poderós coet (SLS) que ha de transportar els vehicles i els astronautes, ni els elements de la futura miniestació en òrbita lunar que servirà com a punt de relleu entre la Terra i la Lluna, ni el vehicle per allunar i els ‘rovers’ que necessiten els astronautes, entre ells la primera dona que trepitjarà el satèl·lit natural de la Terra.

Però Bezos, que ha parlat poc dels desenvolupaments de la seva companyia Blue Origin, fundada l’any 2000 i que finança amb més de mil milions de dòlars a l’any, ha deixat clar que vol ajudar la NASA.

Notícies relacionades

La presentació d’aquest dijous va anar precedida per un llarg monòleg sobre la seva passió per l’espai. Va descriure les colònies espacials futuristes imaginades pel difunt físic Gerard O’Neill, mons artificials que podrien proporcionar a la humanitat la l’escapament d’una Terra amb recursos limitats.

"La feina de la meva generació és construir infraestructures", va dir Bezos. "Construirem un camí espacial".