ALGORITMES CONFUSOS

Ni la intel·ligència artificial s'aclareix amb qui és qui a Joc de Trons

Les eines d'aprenentatge automàtic no aconsegueixen identificar tots els personatges i trames de la novel·la

Els experts atribueixen aquesta 'errada' a la complexitat cultural de les obres literàries contemporànies

zentauroepp47629433 juego de tronos190417122714

zentauroepp47629433 juego de tronos190417122714 / HELEN SLOAN SMPSP

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Hi ha històries tan complexes que ni els algoritmes més avançats aconsegueixen aclarir-se amb la trama. Prova d’això, una nova investigació liderada per la Vrije Universiteit i la Dutch Royal Academy d’Amsterdam en la qual s’ha analitzat el contingut de 40 populars novel·les amb eines d’intel·ligència artificial. El repte, en aquest cas, és que els algoritmes poguessin comprendre la complexa xarxa d’interaccions socials i personals que descriuen obres com la popular novel·la (i posterior sèrie televisiva) de fantasia‘Joc de Trons’(‘A Game of Thrones’, en la seva versió original) de George R. R. Martin. El resultat, algoritmes confusos.

L’anàlisi d’aquestes obres literàries, publicat aquest mateix dijous a la revista ‘PeerJ Computer Science’, revela la dificultat intrínseca d’aquests textos i els obstacles a què s’enfronten les eines de processament de llenguatge natural (PNL) per entendre’ls. Aquest tipus de programes, sobre els quals es basen conegudes aplicacions com els assistents de veu de Google o Siri, han sigut dissenyats per identificar patrons de text basant-se en exemples previs. A partir d’aquí, el programa té la tasca d’“aprendre” com es veu un nom en funció del context (per exemple, si està precedit pel Sr.) o la forma de la paraula (si s’escriu en majúscules o minúscules o si s’utilitza una paraula diferent per referir-se a una mateixa persona, com el cas de diminutius o malnoms). En el cas de les novel·les, tots aquests mecanismes són posats a prova ja que els escriptors solen escriure amb molta més llibertat, el que complica encara més per a una màquina poder interpretar els textos.

La complicada trama

Notícies relacionades

En el cas de‘Joc de Trons’,l’anàlisi del text revela que ni tan sols les eines més sofisticades estan del tot capacitades per traçar la trama de la novel·la. Un exemple n’és la complexitat per reconèixer el personatge de Daenerys Targaryen. A l’obra es fa referència a ella com ‘Daenerys’ i ‘ella’, però també és coneguda com a Dany, Daenerys Stormborn, Mare de dracs, Khaleesi, Unburnt i Mhysa. Cada nom, a més, està relacionat amb una funció social concreta dins de la trama. ‘Dany’ és el nom amb què s’hi refereixen els seus amics, mentre que ‘Daenerys’ tan sols és utilitzat pels seus enemics en la seva absència.

Visualització de l’estructura social de la novel·la ‘Joc de Trons’ / n. m. dekker

L’anàlisi, a més, ha donat peu a una vistosa visualització en què es poden apreciar les diferents relacions entre els personatges principals d’aquesta novel·la i, a partir d’aquí, com s’estructuren cada un dels grups socials. En aquesta es pot observar que, per exemple, el personatge de Dany es desenvolupa de manera completament apartada, la qual cosa explica la seva distància respecte a la resta de la xarxa. A més, a la novel·la aquest personatge no interactua físicament amb cap personatge del grup més gran, cosa que justifica encara més la seva distància respecte del grup.