Evolució demogràfica

Els adolescents d'ara tenen pitjor salut que els de fa 25 anys

La revista 'The Lancet' publica el primer estudi a gran escala sobre benestar en joves d'entre 10 i 24 anys

L'anàlisi històrica revela que la joventut s'enfronta a més desafiaments respecte als seus homòlegs del 1990

zentauroepp46354603 adolescentes190312143350

zentauroepp46354603 adolescentes190312143350

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els adolescents, un grup que ja ha arribat a la xifra de 1.800 milions d’individus, s’han convertit en la generació més gran de la història. No obstant, el creixement demogràfic d’aquest sector de la població no sempre ha anat acompanyat de millores estructurals per garantir el seu benestar. Des del 1990 fins al 2016 hi va haver250.000 jovesmés vivint en entorns que, en molts casos, no van adaptar la seva inversió d'acord amb el creixement de la població. Així ho conclou el primer estudi a gran escala, publicat aquest dimarts a la revista científica ‘The Lancet’,en què s’han analitzat 12 indicadors de salut dels adolescents de 195 països. Els resultats de l’anàlisi apunten que avui dia els joves d’entre 10 i 24 anys s’enfronten a més desafiaments que els seus homòlegs de fa 25 anys.

Els números parlen clar. En l’últim quart de segle, el creixement més gran de poblacióha tingut lloc enpaïsos d’ingressos baixos i mitjansen què es troben la meitat dels adolescents del món. Allà, segons conclou aquesta nova investigació, els joves tenen més probabilitats de veure com empitjora la seva salut i el seu benestar. Més de la meitat de les malaltiesno transmissibles tenen com a receptor potencial els actuals adolescents, la majoria dels quals pertanyen a aquests entorns en vies de desenvolupament. L’obesitatn’afecta un de cada cinc i l’anèmia, un de cada quatre. El consum d’alcohol despunta lleugerament, alhora que el de tabac disminueix en aquest sector de la població. Les desigualtats, a més, continuen dividint les oportunitats dels joves de prosperar, la qual cosa també es tradueix en un factor determinant per a la seva salut i benestar.

Dietes, guerres, migració

"Els mitjans socials i digitals, les dietes canviants, la urbanització, el conflicte armat i la migració són algunes de les forces que estan configurant el creixement i el desenvolupament de la salut dels adolescents, i el món no s’està mantenint al dia. Amb un enorme augment en el nombre d’adolescents que creixen als països pobres, els desafiaments globals en la salut són més grans ara que fa 25 anys", argumenta George Patton, autor principal de l’estudi i investigador del Murdoch Children’s Research Institute.

Aquesta nova anàlisi històrica del’estat de salut i benestar dels joves contribueix, segons argumenten els investigadors responsables del treball, no tan sols a conèixer la seva evolució en el temps sinó també a plantejar desafiaments per al present i el futur d’aquesta generació. Les dades obtingudes d’aquesta anàlisi podran servir per millorar les polítiques dels governs en matèria de joventut o, en els casos dels països amb menors recursos econòmics, identificar aquelles prioritats clau per garantir la salut d’aquest sector de la població.

Plans integrals

Notícies relacionades

En aquest sentit, els experts reclamen fomentarplans integralsque garanteixin la prosperitat de la joventut, no només a través de l’accés al sistema sanitari, sinó també a l’educació. "L’adolescència és una fase formativa de la vida durant la qual els patrons de creixement, desenvolupament i comportament estableixen una base per a la salut en la vida posterior i per a la pròxima generació", argumenta Peter Azzopardi, autor principal de l’estudi i investigador al Burnet Institute.

"Una creixent població adolescent a molts països d’ingressos baixos i mitjans podria proporcionar una oportunitat sense precedents per impulsar el desenvolupament socioeconòmic. La salut i el benestar dels adolescents podrien ser fonamentals per aconseguir els objectius de desenvolupament sostenible i la reducció de la pobresa. No obstant, molts joves en aquests entorns encara porten una càrrega de malaltia més gran i continuen estant exposats a més riscos per a la salut", conclou l’investigador.

El fre de les desigualtats de gènere

L’anàlisi demogràfica revela, una vegada més, el fre que suposen les desigualtats de gènere per a la salut i el benestar dels adolescents. El fenomen té un abast més o menys global, tot i que la seva incidència és més gran als països d’ingressos baixos. 175 milions de joves dones continuen sense tenir accés a una educació, una xifra que triplica la dels homes. Dotze milions d’adolescents tenen fills durant aquesta etapa, 66 milions es casen abans de complir els 18.

Temes:

Adolescents