ASTRONOMIA

Eclipsi lunar de gener 2019: Hora a Espanya i com veure la lluna de sang

El fenomen, que es produirà la matinada del diumenge 20 al dilluns 21, no es repetirà fins al 2021

L'eclipsi total amb lluna vermella coincidirà amb la primera superlluna del 2019

41861437 60

41861437 60 / BAY ISMOYO (AFP)

1
Es llegeix en minuts
El Periodico

La matinada d’avui diumenge 20 al dilluns 21 de gener del 2019 la Terra viurà un dels moments més esperats pelsastrònoms:  un eclipsi total de Lluna de tals característiques que no es repetirà fins al maig del 2021.

Aquest fenomen, conegut també com a lluna vermella o lluna de sang, es produeix quan el nostre planeta se situa exactament entre el Sol i la Lluna.

Eclipsi visible de 4.34 a 7.51 hores a Espanya

A Espanya podrem disfrutar de l’eclipsi entre les 04.34 i les 07.51 hora peninsular, quan la Lluna estarà oculta per l’ombra de la Terra. Això sí,l’eclipsi  serà total cap a les 5:40 de la matinada de diumenge a dilluns (i durant prop d’una hora), segons ha informat la NASA.

Aquest eclipsi farà que la Lluna no sigui invisible totalment, sinó que es converteixi en una Lluna vermellosa. Aquest fenomen es deu que els raigs del Sol no arribaran a la Lluna directament, sinó que una part només es filtraran a través del’atmosfera terrestre.

Aquest eclipsi coincideix amb la primera superlluna del 2019. La Lluna arribarà al punt més proper a la Terra, una distància de 357.344 quilòmetres.  

Com veure l’eclipsi

A Amèrica podran veure l’eclipsi en la seva totalitat a última hora de la nit, mentre que a Europa occidental i el nord-oest de l’Àfrica es podrà contemplar l’eclipsi en progrés a trenc d’alba. Per veure'l, és recomanable utilitzar prismàtics i telescopis, per disfrutar-lo millor.

Per observar aquest tipus d’eclipsi no fa falta cap protecció ocular, a diferència dels eclipsis de Sol. Tampoc és necessari telescopi, ja que serà visible a simple vista.

Per disfrutar-lo millor, l’ideal és observar-lo en zones altes i allunyades de la contaminació lluminosa.

¿Què és un eclipsi lunar?

L’eclipsi lunar és un fenomen astronòmic que es produeix quan la Terra s’interposa entre el Sol i la Lluna a causa dels moviments de translació dels astres, cosa que genera un con d’ombra que enfosqueix el satèl·lit.

Notícies relacionades

Perquè es produeixi l’eclipsi, Sol, Terra i Lluna han d’estar perfectament alineats o molt a prop d’estar-ho, de manera que el planeta impedeixi (o dificulti) que els rajos de l’estrella arribin al satèl·lit.

Els eclipsis lunars poden ser penumbràtics (quan la Lluna passa a través de la penombra de la Terra), parcials (si només una part de la Lluna entra en l’umbre terrestre) o totals (si el satèl·lit entra per complet a la zona llindar).

Temes:

Lluna Eclipsis