CONFLICTE D'INTERESSOS

Un estudi qüestiona l'al·lèrgia a la llet que interfereix amb la lactància materna

Els autors de les pautes diagnòstiques de la intolerància van cobrar de fabricants de fórmula.

Símptomes mal interpretats poden fer que les mares passin sense necessitat del pit al biberó.

zentauroepp5225999 tendencias reportaje lactancia       barcelona 28 09 2006  l181205202842

zentauroepp5225999 tendencias reportaje lactancia barcelona 28 09 2006 l181205202842 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Michele Catanzaro
Michele Catanzaro

Periodista

ver +

El nadó plora, té còlics i caca líquida. El pediatre diu a la mare que deixi de prendre lactis, perquè el nadó podria ser al·lèrgic a les proteïnes de la llet de vaca, que es colen en la llet materna. Però hi ha lactis en tota classe de menjar: davant de l'envit, la mare deixa de donar el pit i es passa a la llet hidrolitzada, la fórmula especial per a aquesta intolerància.

Aquesta històries és cada vegada més freqüent. Algunes mares renuncien als lactis voluntàriament, fins i tot abans que es presentin els símptomes de l'al·lèrgia.

No obstant, hi podria haver certa exageració entorn d'aquesta intolerància. Així ho afirma Christoffer Van Tulleken, un pediatre, professor del University College de Londres i divulgador britànic, en un article publicat en el British Medical Journal, una de les revistes més prestigioses en medicina.

Conflictes d'interès

Van Tulleken ha recopilat evidències que gairebé tots els autors de les pautes diagnòstiques d'aquesta al·lèrgia van cobrar de fabricants de llet de fórmula. "La investigació està pagada per les empreses, els doctors estan connectats amb elles i també financen els cursos i els col·legis professionals", afirma l'investigador. L'article se centra majoritàriament alRegne Unit, no obstant, també tenen conflictes d'interès els autors de les pautes diagnòstiques europees.

Els metges implicats no han amagat aquests conflictes, com ha passat per exemple en el cas de Josep Balselga. No obstant, l'OMS recomana tenir especial cautela amb les connexions empresarials, en temes de lactància materna, a causa de les males pràctiques dels anys 70.

Van Tulleken atribueix a la influència corporativa el fet que les pautes són tan genèriques, que pràcticament qualsevol nadó podria tenir algun símptoma. A més, aquesta al·lèrgia no es pot confirmar amb proves en sang o a la pell. Els diagnòstics han augmentat del 500% en una dècada al Regne Unit.

Tot això, combinat amb la dificultat de continuar donant el pit sense prendre ni un lacti, portaria moltes mares a deixar indegudament la lactància. "Els doctors relaten que reben moltes trucades de mares que consideren deixar de donar el pit per l'al·lèrgia", afirma Van Tulleken.

La situació a Espanya

Els experts espanyols consultats no creuen que el quadre es pugui traslladar a Espanya. "El consum de llet hidrolitzada no està augmentant", afirma el pediatre i escriptor Carlos González. Sí que hi ha una "moda d'atribuir el plor, l'èczema i  altres problemes del nadó a una al·lèrgia a la llet", afegeix.  

"Les al·lèrgies afecten sobretot nadons que ja estan prenent fórmula, molt menys als que prenen el pit", observa Juan José Díaz, pediatre expert en nutrició de l'Hospital Universitari Central d'Astúries.

"Els autors de les pautes són metges prestigiosos: és normal que els laboratoris es dirigeixin a ells per encarregar-los assessories i això no canvia el seu criteri mèdic", afirma Òscar Segarra, gastroenteròleg pediàtric de l'Hospital Vall d'Hebron.

Notícies relacionades

No obstant, tots coincideixen que les pautes diagnòstiques són massa genèriques. "Són símptomes molt subjectius. Un d'ells és la irritabilitat: ¿quin lactant no és irritable?", observa Ines Loberdos, gastroenteròloga pediàtrica del Parc Taulí.

Els experts discrepen sobre si a Espanya hi ha sobrediagnòstic i si això porta a interrupcions indegudes de la lactància materna. Però coincideixen en el fet que, en el dubte, millor que la mare abandoni la llet de vaca que la lactància.