Investigador polèmic

¿On és el científic xinès He Jiankui?

El polèmic biòleg que assegura haver modificat els gens de nadons va ser vist per última vegada en una cimera científica de Hong Kong i pot ser que estigui detingut

zentauroepp46033216 in this oct  10  2018 photo  he jiankui is reflected in a gl181126091123

zentauroepp46033216 in this oct 10 2018 photo he jiankui is reflected in a gl181126091123 / Mark Schiefelbein

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

No se sap res de He Jiankui des que va defensar els seus experiments genètics amb embrions humans en una conferència de Hong Kong. No és descartable que el científic més criticat del món hagi optat per un assossegat retir després de monopolitzar les portades durant dies. Tampoc és descartable que hagi sigut detingut. Les desaparicions dels que han incomodat el Govern xinès no permeten gaire optimisme.

He sembla que va ser portat des de l’excolònia fins a la veïna Shenzhen després de la seva intervenció en la Segona Conferència Internacional d’Edició del Genoma Humà, segons el diari local 'Ming Pao'. El trasllat és inquietant perquè no és la primera vegada que elements molestos són conduïts des de l’illa fins a la Xina continental, on la policia pot investigar sense les garanties processals ni altres legalismes. La notícia remet sense remei als llibreters especialitzats en rumors falsos i bromes sobre els líders comunistes.

Diverses informacions van suggerir aviat la seva detenció. Les va negar la Universitat de Ciència i Tecnologia del Sud de Shenzhen, on He havia treballat. Va assegurar que cap dels rumors sobre el seu parador eren encertats, es va excusar per no poder respondre a més preguntes i va prometre noves informacions, segons el diari hongkonguès 'South China Morning Post’. Han passat dies i de He no se sap res.

Les desaparicions, habituals

No és estrany que polítics i empresaris desapareguin a la Xina i la policia només confirmi la seva detenció amb la investigació liquidada i la confessió firmada. Aquest forat negre es va empassar també durant mesos Zhang ZiyiZhang Ziyi, la cèlebre actriu xinesa, que va admetre després de tornar un frau fiscal de milions de iuans.

He té problemes seriosos, i la presumpta falta d’ètica de les seves manipulacions genètiques n’és el menor. La universitat i la clínica d’inseminació artificial a què estava vinculat han denunciat enganys. He sembla que va treballar a les seves espatlles, va ignorar els comitès d’ètica i va falsificar les firmes del consentiment. Són violacions del procediment més tangibles que la qüestió moral, de la qual va poder defensar-se davant dels seus col·legues a Hong Kong.

El cas va tacar injustament la recerca xinesa en el seu conjunt i va revoltar el Govern. Les autoritats locals, provincials i nacionals han anunciat investigacions. El Ministeri de Ciència i Tecnologia li va prohibir seguir el treball i va definir-lo com a“extremadament abominable”.No hi ha precedents de pràctiques científiques investigades per la policia xinesa, però tampoc n’hi ha d’un científic que hagi descompost tant el Govern.

Condemna global

He buscava la glòria i va trobar el martiri. El biòleg va revelar que havia ajudat al naixement de dues bessones amb l’ADN modificat per blindar-les contra la sida. A canvi, van recordar els seus col·legues, les va abocar a un inquietant horitzó de mutacions imprevisibles. La immediata condemna global sembla enterrar una radiant i lucrativa carrera en la recerca.

Notícies relacionades

El científic i empresari havia rebut els últims anys 41,5 milions de iuans (5,3 milions d’euros) en subvencions oficials perquè completés un seqüenciador de genoma que havia de dinamitar el mercat. El seu GenoCare havia de poder completar cada seqüenciació per uns 100 dòlars, una desena part del que costa ara, i a una velocitat 10 vegades més alta. La seva tercera generació de seqüenciadors havia d’enterrar la segona, que avui fabriquen companyies occidentals.

He va presentar el seu GenoCare en una entrevista a la televisió pública l’any passat. “Alguns diuen que hem agitat el sector global de la seqüenciació genètica. És cert. Soc jo. He Jiangkui. Jo ho he fet”, deia. No queda rastre d’aquella eufòria ni arrogància. Ni tan sols queda rastre d’ell.

Temes:

Genètica