VOTACIÓ A VERSALLES

Confirmat: un quilo deixa de ser el que era

La comunitat científica aprova per unanimitat posar fi al patró físic de la unitat del pes i definir-la per una fórmula matemàtica

Modificades quatre de les set unitats del Sistema Internacional d'Unitats

zentauroepp45880245 in this photo taken wednesday  oct  17  2018  a weight is se181116134130

zentauroepp45880245 in this photo taken wednesday oct 17 2018 a weight is se181116134130 / Christophe Ena

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La comunitat científica mundial ha aprovat aquest divendres la revisió més gran del Sistema Internacional d’Unitats (SI) des de la seva instauració el 1960, amb la redefinició de quatre de les set unitats i l’abandonament del patró físic del quilogram.

A partir del 20 de maig que ve, el Dia Mundial de la Metrologia, quan entri en vigor el nou sistema, la unitat bàsica del pes no estarà definida pel cilindre guardat des de fa 130 anys als afores de París, ja que s’ha substituït ara per una fórmula matemàtica.

La resolució va ser aprovada per unanimitat dels delegats dels 60 estats membres de l’Oficina Internacional de Pesos i Mesures amb dret a vot en la clausura de la 26a conferència general després de tres dies de debats.

"Aquest congrés apareixerà en la història com l’esdeveniment més gran per a la metrologia, perquè marca una transformació radical en el sistema base per a la ciència i l’intercanvi econòmic global", ha afirmat durant la conferència el president de l’Acadèmia de Ciències de França, Sébastien Candel.

El quilo era l’últim supervivent definit per un objecte físic, un cilindre de platí i iridi conegut com al ‘Gran quilo’, que, segons els científics, havia perdut, per motius desconeguts, 50 micrograms, per això ja no tenia la fiabilitat que se li suposava.

A partir d’ara, el quilo es definirà en relació amb la constant de Planck, central en la teoria de la mecànica quàntica i que deu el nom a un dels seus pares, el físic i matemàtic alemany Max Planck.

Altres mesures que canvien

Notícies relacionades

Juntament amb la unitat bàsica del pes, el congrés també ha acordat redefinir tres unitats més en funció de constants universals invariables: l’ampere, el kelvin i el mol, mentre que el metre i la candela no canvien, però se’n reformulen les definicions.

La revisió adoptada aportarà més precisió en àmbits com l’administració de medicaments, anàlisis mèdiques, sistemes de navegació per satèl·lit o competicions esportives i garantirà intercanvis més equitatius en el mercat mundial.