GUERRA CONTRA LA PSEUDOCIÈNCIA

El Govern expulsarà les pseudoteràpies dels centres sanitaris

Cap hospital públic ni privat podrà oferir tractaments alternatius no avalats per la ciència

L'Executiu reforçarà el control per evitar la promoció comercial de productes suposadament guaridors

undefined45712779 madrid 01 11 2018  feria de biocultura   en la imagen terapi181113220107

undefined45712779 madrid 01 11 2018 feria de biocultura en la imagen terapi181113220107

8
Es llegeix en minuts
Olga Pereda / Valentina Raffio

Guerra sense treva contra la pseudociència. El Govern ha presentat, per fi, el pla contra les pseudoteràpies, que té per objectiu bàsic “protegir la salut” dels ciutadans. La ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo (metge de formació), i el titular de Ciència, l’astronauta Pedro Duque, han sigut els encarregats d’anunciar el projecte, que, almenys en teoria, és molt ambiciós i conté tentacles legals. Quan sigui una realitat –l’aprovació definitiva implica uns quants mesos– cap centre sanitari públic ni privat podrà oferir teràpies que no estiguin científicament comprovades (el reiki i l’acupuntura, per exemple, tot i que el llistat oficial n’inclou més de cent). El Govern perseguirà la publicitat enganyosa (productes que es promocionen com guaridors quan no ho són) i es compromet a llançar campanyes d’informació perquè als ciutadans els quedi molt clar què és ciència i què no ho és.

“No volem una societat de pensament únic. No busquem eliminar les creences personals de cadascú. El que sí que volem és que els ciutadans tinguin tota la informació per prendre les decisions pel que fa a la seva salut”, ha detallat Duque. El pla inclou una revisió de la formació sanitària a les universitats per desterrar definitivament els programes o continguts sense evidència científica.

Repassem els principals punts del document, que considera la salut un dret bàsic i qualifica les pseudoteràpies de “greu risc”. Especialment, quan els pacients que pateixen malalties serioses abandonen els seus tractaments mèdics i es posen en mans de la mal anomenada medicina natural.

1. Les pseudoteràpies, fora dels centres sanitaris

La mesura estrella del pla és treure les pseudoteràpies dels centres sanitaris. No només dels hospitals, sinó de qualsevol ambulatori. I també dels centres privats, que a partir d’ara si volen continuar oferint teràpies alternatives no contrastades amb la ciència hauran de renunciar a anomenar-se centre sanitari. “Seran una altra cosa, però no un centre sanitari”, ha detallat la ministra de sanitat. Als centres homologats es retiraran unitats assistencials per eliminar qualsevol possible inclusió de pseudoteràpies. Això passa més del que sembla. L’hospital públic Ramón i Cajal (Madrid) incloïa fins fa poc reiki com a complement per als pacients d’oncologia. A l'hospital privat Quirón, també a la capital espanyola, s'ofereix, previ pagament del client, acupuntura. I, a més, es reparteixen fullets promocionals d’homeopatia, “indicada per a qualsevol malaltia” i també “com a complement dels tractaments oncològics per minimitzar els efectes adversos de la quimioteràpia”. Quan el pla del Govern tingui llum verda definitiva, tot això estarà desterrat. Amb l’objectiu d’evitar l’intrusisme, es garantirà que totes les activitats sanitàries es realitzin per professionals que disposin de la titulació oficialment reconeguda.

2. Publicitat enganyosa

Molts curanderos no tenen centres sanitari propi, però sí instituts o oficines on es practiquen les pseudoteràpies. “En cap cas podran promocionar els seus productes dient que, per exemple, curen el càncer. Podran dir qualsevol cosa, que els seus clients fan el pi pont o que fan tombarelles amb els seus productes. Però res més”, ha insistit, irònica, la titular de Sanitat.

El pla implica reforçar els mecanismes de control existents per evitar la promoció comercial de pràctiques no emparades per la ciència, ja sigui en jornades, xarxes socials o internet. En cas de dur-se a terme al peu de la lletra, suposa una espasa de Dàmocles per a tots els curanderos que, per exemple, promocionen en xerrades l’MMS (un derivat del lleixiu que rep el nom de Solució Mineral Miraculosa) com a producte que guareix l’autisme. És el cas de Josep Pàmies i el porto-riqueny Gregorio Placeres.

3. Informació veraç

Els espanyols confien majoritàriament en la medicina científica, ha dit, amb orgull de metge, la ministra Carcedo. I ha deixat clar que la nota mitjana que es dona a la sanitat pública és de 7,25 sobre 10. No obstant, el recurs a les pseudoteràpies no és residual. Més de la meitat de la població (el 60%) està convençuda que l’acupuntura funciona i prop del 53% considera que els productes homeopàtics són efectius. De fet, al llarg del 2017, més d’un 6% d’espanyols van acudir a un acupuntor i gairebé un 10% van visitar el despatx d’un homeòpata, segons les dades del CIS.

El Govern pretén que els ciutadans tinguin accés a informació veraç davant les pseudociències, el llistat oficial de les quals (que actualment inclou més de cent teràpies no avalades per la ciència) serà revisat i traslladat a l’opinió pública. És la millor via, segons el ministre Duque, perquè els espanyols “puguin prendre decisions informades i responsables sobre el seu ús”.El mateix Duque, per exemple, va defensar al seu dia la quiropràctica. El 2004 va escriure el pròleg d’un llibre sobre aquesta pseudoteràpia. En una recent entrevista a ‘El País’, l’astronauta va assegurar que ha canviat d’opinió després d’haver-se’n informat bé i haver comprovat que per a determinats problemes físics, la fisioteràpia (avalada per la ciència) és el millor camí. “Cal explicar bé les coses a la gent”, acabava en l’entrevista.

El Govern, igual com fa amb la violència masclista, pretén treballar de bracet amb els mitjans de comunicació per assegurar el rigor a les notícies de ciència i salut. L’objectiu és “evitar la desinformació”.“Els periodistes sempre treballen amb pressa, però nosaltres ens comprometem a facilitar amb rapidesa fonts científiques per poder contrastar les notícies”, ha assegurat Duque.

4. Formació dels futurs metges

Si el pla inclou l’expulsió de les pseudoteràpies dels hospitals i altres centres sanitaris, també fa el mateix amb la universitat. Això és una cosa que ja s’estava fent per part de les facultats. La Complutense de Madrid, per exemple, va anul·lar l’any passat els seus títols relacionats amb l’homeopatia i ara mateix no en té cap curs ni titulació. Per la seva banda, el 2013, la universitat de Saragossa va retirar la concessió de dos diplomes. Un d’ells en teràpies homeopàtiques i l’altre, en homeopatia clínica. La decisió es va produir després que diversos professors i alumnes es queixessin. Tres anys després, el 2016, la Universitat de Barcelona (UB) va decidir suprimir el màster en homeopatia que impartia des del 2004. Per a això va ser decisiu un informe desfavorable realitzat per la facultat de Medicina i en el qual diversos professors destacaven la “falta de base científica” de l’homeopatia. La supressió d’aquests estudis, que eren de caràcter bianual i en els quals el 2016 s’havien matriculat 20 alumnes, es meditava des de molt temps abans que Medicina publiqués el seu dossier crític degut, precisament, a la controvèrsia científica que genera l’homeopatia.

El pla del Govern ve a reforçar aquestes iniciatives. Als futurs metges se’ls recalcarà quines pràctiques i mètodes no tenen evidència científica. A través dels rectors, es verificaran els títols i els continguts formatius. I no només durant la carrera, sinó que en el MIR les pseudoteràpies també estaran expulsades.

El pla no començarà a ser vigent demà. Ni la setmana que ve. Només s’acaba de fer un primer pas. Dijous es presentarà en el Consell Interterritorial de Salut, on tenen veu pròpia les comunitats autònomes. El projecte també està obert a l’opinió d’altres sectors implicats, com els col·legis professionals i les societats científiques. De moment, el projecte no conté cap tipus de sanció als que se saltin la nova normativa, que implica la modificació de diversos reials decrets.

Col·laboració amb entitats escèptiques

El Pla per a la Protecció de la Salut davant les Pseudoteràpies acaba amb una menció especial a les entitats escèptiques que durant anys han denunciat la incursió de les pseudociències. És el cas de l’Associació per Protegir el Malalt de les Teràpies Pseudocientífiques, Cercle Escèptic, Farmaciència, Xarxa de Prevenció Sectària i de l’Abús de Debilitat i a la Societat per a l’Avenç del Pensament Crític. Després de l'anunci d'aquest dimecres, les associacions escèptiques aplaudeixen el pas endavant dels Ministeris en la lluita contra les teràpies no avalades. 

Vicente Prieto, president de Cercle Escèptic, comenta: "Estem contents amb l'anunci del Govern, però són mesures de sentit comú que fa anys que s'haurien d'haver pres. És un pas valent i necessari per garantir la seguretat dels pacients i com a punt de partida és formidable. Això sí, ara toca veure com es va concretant".

Fernando Frías, advocat i membre de Círculo Escéptico, afegeix: "Es va acabar la tolerància envers les pseudoteràpies. Aquest pla suposa un punt final per a la legitimitat que durant anys s'ha atorgat a totes aquestes disciplines, fins i tot des de les mateixes universitats i col·legis professionals. El següent pas serà anar desenvolupant cada una de les línies d'actuació anunciades en mesures molt més concretes".  

Emilio Molina, vicepresident de l’Associació per Protegir el Malalt de les Pseudoteràpies, afegeix: "Sentim que s'han tingut en compte la gran majoria de les aportacions que hem fet des de les associacions per protegir els pacients de les pseudoteràpies. El que potser sigui el més important és que aquest pla adopta un enfocament multifacètic i ataca directament l'arrel del problema: la desinformació. Les mesures proposades sobre universitats o centres sanitaris ajudaran a garantir que les fonts que la societat considera fiables que realment ho siguin".

Notícies relacionades

Roi Cal Seijas, vicepresident de Farmaciencia, reflexiona: "Aquest pla és el resultat d'un llarg camí que tan sols ha sigut possible gràcies a la col·laboració entre associacions i al treball desinteressat de moltes persones anònimes. A finals de mes ens tornarem a reunir en el Ministeri de Salut amb el secretari general de Salut i Consum, on esperem poder concretar mesures i accions per frenar les estafes sanitàries que sotgen els pacients."

Serafín Romero, president de l’Organització Mèdica Col·legial (OMC), recalca el compromís del sector amb la causa i recorda que, segons es recull en el Codi de Deontologia Mèdica, les "pràctiques mancades de base científica i que prometen als malalts la curació" o els "procediments il·lusoris o insuficientment provats que es proposen com a eficaços" no estan permesos dins de la professió. En aquesta mateixa línia, Jerónimo Fernández Torrente, tresorer de l'organització i coordinador de l'Observatori contra les pseudociències, pseudoteràpies, intrusisme i sectes sanitàries, insisteix en la importància d'abordar aquests temes des d'una perspectiva global en la qual s'aposti per la divulgació científica.