Anar al contingut

PROJECTE científic i arquitectònic

L'Hospital de Sant Pau integra en un mateix recinte més de 300 investigadors i metges

La institució reforça la seva activitat de recerca mitjançant la creació d'aquest nou espai

El projecte consolida Barcelona com a capital del coneixement biomèdic

Valentina Raffio

L'Hospital de Sant Pau integra en un mateix recinte més de 300 investigadors i metges

SANT PAU ROBERT RAMOS

El 1902 es va posar la primera pedra del que una dècada més tard seria el recinte modernista de l’Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau. El 2009, l’icònic conjunt arquitectònic va veure créixer al voltant seu un complex sanitari adaptat a les necessitats del nou segle, el que avui dia es coneix com l’hospital. Ara, després de més d’un segle al servei de la salut dels barcelonins, l’Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau inaugura la nova seu del seu Institut de Recerca. D’aquesta manera, més de 300 professionals, de l’àrea assistencial i de l’àmbit de la recerca treballaran a partir d’ara de bracet.

Aquest nou edifici neix amb la voluntat d’unir el passat, present i futur del que aquest hospital ha significat per a la ciutat de Barcelona. Aquesta unió es pot veure reflectida des de l’estructura mateixa de la construcció, amb uns colors que enllacen directament amb els del recinte modernista, fins als passadissos interns que connecten amb l’hospital. Una unió que, a més, també encaixa amb el nou esperit de l’Institut: atendre les preguntes que els pacients plantegen als seus metges i intentar trobar una resposta als laboratoris.

Instal·lacions del nou institut d'investigació de l'Hospital de Sant Pau. / danny caminal

"L’assistència sanitària no pot ser de qualitat si no té almenys una part de recerca. Els metges sempre busquen aprofundir en totes aquelles qüestions que sorgeixen en el dia a dia de la seva feina i els pacients són els primers de preguntar què hi ha de nou per fer front als seus problemes de salut”, explica Jaume Kulisevsky, director científic de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. “És per això que creiem que la recerca no és un luxe, és una necessitat”, conclou.

Innovació al servei del pacient

Amb la inauguració de la nova seu de l’Institut de Recerca, el recinte que integra tots els espais de l’hospital es convertirà en un centre d’atenció 'integral’ de la salut en el qual s’abordaran des del diagnòstic, al tractament a la recerca. Segons explica Albert Salazar, director i gerent de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l’objectiu és fomentar un tipus de recerca que repercuteixi directament en el benestar dels ciutadans. "L’Institut de Recerca està al servei de l’hospital. Aquesta idea és la que acaba definint el treball que fem. Busquem que les nostres recerques puguin tenir un impacte directe en el ciutadà i que sempre estiguin relacionades amb les preguntes que es plantegen des de l’àmbit de la salut”, explica. 

Les principals línies de recerca  de l’Institut inclouran des d’oncologia (amb 206 assajos clínics en marxa), hematologia (amb 100) i neurologia (67). També s’investigarà sobre medicina interna, pneumologia, medicina infecciosa, dermatologia, cardiologia, patologies digestives i endocrinologia, entre d’altres. “Aquests nous espais ens permetran començar des de les fases inicials de la recerca. És el cas dels assajos clínics en fase 1 en els quals testem el funcionament dels medicaments en persones sanes abans que aquests arribin als pacients que ho necessitin”, explica Rosa Antonijoan, directora del Centre de Recerca del Medicament de Sant Pau (CIM Sant Pau).

Detall de l'edifici sostenible del nou centre d'investigació de l'Hospital de Sant Pau. / DANNY CAMINAL

Noves maneres de fer

El canvi d’espais de l’institut de recerca no tan sols es veuran reflectits en la cridanera façana de la nova seu de la institució. “No presentem un canvi d’edifici, presentem un canvi de cultura”, aclareix Kulisevsky. “Aquests nous espais, molts d’ells compartits, busquen fomentar una col·laboració més gran entre els investigadors i els projectes. Volem trencar amb la idea que cada grup ha d’estar reclòs al seu laboratori i incomunicat respecte als altres equips del centre. La idea és que les idees circulin", explica el director de l’institut.

Les noves instal·lacions, a més, també serviran per integrar en un mateix espai tots aquells pacients i voluntaris que participin en els assajos clínics. “Per a les persones que participen en un assaig clínic és molt diferent haver d’anar a un hospital o a un institut de recerca com aquest. La seva situació continuarà sent la mateixa, però l’entorn en el qual les acollim serà molt diferent”, argumenta Antonijoan.

Un edifici singular

Tots aquests canvis confluiran en un edifici de nova planta que, a més, sorprèn pel seu disseny. “Quan ens vam començar a plantejar el projecte, l’any 2011, la nostra idea era aconseguir un edifici funcional, econòmic, singular i respectuós amb el medi ambient. I ara que l’inaugurem podem dir que sí, ho hem complert tot”, explica Agustí Grau, director de l’Àrea d’Infraestructures, Obres i Serveis de la Fundació Privada de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

A primera vista, el disseny de l’edifici destaca per una cridanera façana de peces de ceràmica. “Treballem amb el concepte de la típica gelosia mediterrània, un element que proporciona privacitat als laboratoris però que alhora permet veure l’exterior”, explica Grau. Aquest element estètic, a més, enclou un secret. "Les ceràmiques ens permeten aïllar l’edifici de la radiació solar, la qual cosa a la llarga contribuirà a l’estalvi energètic", expliquen els arquitectes involucrats en el projecte.