Anar al contingut

CIÈNCIA

El pop podrà estar criat en piscifactories

Els investigadors de l'Institut Espanyol d'Oceanografia han aconseguit reproduir el cefalòpode en captivitat i alimentar les larves perquè arribin a adultes

Fins ara es pescaven exemplars juvenils al mar i se'ls engreixava fins a arribar a adults

El Periódico

El pop podrà estar criat en piscifactories

JORGEN JESSEN

Investigadors dels centres oceanogràfics de Vigo i Tenerife de l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO) han aconseguit reproduir per primera vegada pops en captivitat, després de 20 anys d’investigacions. Aquest avenç, del qual l’institut ha registrat la patent, permetrà afegir aquest cefalòpode a la llista d’espècies que poden ser criades en piscifactories, fent-ne un producte més rendible en el mercat  alimentari.  

Fins ara hi havia experiències de captura d’exemplars juvenils, que eren engreixats fins que arribessin a l’edat adulta i a una mida comercialitzable. Però en aquesta ocasió els investigadors han aconseguit també desenvolupar una tècnica d’alimentació que permet de manera "rendible i replicable" fer créixer els exemplars des de l’estat de larva fins al d’adult. 

El pop comú (‘octopus vulgaris’) és un producte molt demandat a Espanya i el Mediterrani, i la seva demanda és cada vegada més gran en altres països, com als Estats Units. Això ha provocat un augment de la seva pesca i d’estudis  científics per treure-li el màxim partit al mercat. El Ministeri de Ciència i Innovació destaca que el pop és un animal amb un cicle de vida molt curt, un ràpid creixement i un preu atractiu al mercat, "la qual cosa el converteix en una espècie idònia per al seu cultiu i desenvolupament en captivitat".

L’institut d’investigació ha firmat un contracte amb Nova Pescanova perquè la multinacional pesquera tingui accés preferent a la llicència de patent d’aquestes tècniques. Les dues entitats, informa l’IEO en una nota, "tenen interès a tancar el cicle en captivitat a nivell comercial del pop comú". Aquest avenç aconsegueix superar el que fins ara es considerava el principal escull per al cultiu comercial d’aquesta espècie. Els esforços actuals se centren en l’obtenció de juvenils i l’estudi de la seva viabilitat econòmica.

Temes: Pesca