TEORIES CONSPIRANOIQUES

Les cinc grans mentides de la pseudociència

La sida no existeix, el càncer té origen emocional, el wifi danya la salut, les vacunes causen autisme i l'homeopatia funciona. Aquestes són les principals aberracions científiques de les teràpies alternatives

undefined45712764 madrid 01 11 2018  feria de biocultura   en la imagen terapi181102212303

undefined45712764 madrid 01 11 2018 feria de biocultura en la imagen terapi181102212303

5
Es llegeix en minuts
Olga Pereda / Valentina Raffio

Més enllà de l’homeopatia, els defensors de la pseudociència mantenen molts altres fronts oberts. A través de revistes especialitzades (com ‘Discovery Salud’) i canals de televisió (com Mindalia) fan córrer teories conspiranoiques sobre assumptes sanitaris. Defensen que el càncer té un origen psicològic i psíquic i que es deu a un conflicte emocional. Per ells, el virus de la sida no existeix, les vacunes són perilloses i provoquen autisme i els mòbils causen danys per les radiacions electromagnètiques. Repassem, de la mà de la ciència, les cinc grans falòrnies dels xarlatans de la salut.

1.- El càncer és una malaltia emocional

És un “procés biològic natural que l’organisme posa en marxa com a resposta a un xoc traumàtic inesperat que es viu en solitud i s’agafa a contrapeu”, diu un reportatge de ‘Discovery Salud’ (‘DSalud’), una de les bíblies de la pseudociència.  Amb la bioneuroemoció com a carta de presentació, Enric Corbera és el vaixell insígnia de la teoria

“Tothom ha tingut un trauma o un problema important al llarg de la seva vida, així que és molt fàcil atribuir la malaltia a això. I perillós. Per molts motius. Entre els quals, la sensació de culpa del malalt i la possibilitat que abandoni el seu tractament mèdic”, respon Carlos Mateos, coordinador de Salud Sin Bulos, iniciativa que compta amb professionals sanitaris que miren de detectar aquest tipus de falòrnies i amb la qual col·laboren una vintena de societats mèdiques.

“El càncer és un error en el metabolisme cel·lular, així que atribuir-lo a les emocions és absurd i il·lògic des del punt de vista científic”, afegeix Vicente Baos, metge de família, impulsor de la plataforma No Sin Evidencia i membre de l’Observatori de l’Organització Mèdica Col·legial contra les pseudoteràpies, intrusisme sanitari i sectes sanitàries. “No existeix relació entre un disgust i el càncer. Evidentment, hi ha estils de vida més saludables que d’altres. Si una persona fuma tindrà més possibilitats de desenvolupar un tumor. Però no és rellevant científicament si aquest fumador ha tingut un trauma en la seva vida o no”, afegeix. L’abordatge emocional que proposa el guru Enric Corbera és “una aberració des de la medicina i la psicologia”.

2.- La sida no existeix

“Ningú ha fotografiat el VIH, suposat virus de la sida. Per verificar que un virus existeix, aquest s’ha d’haver aïllat, microfotografiat i el seu ADN seqüenciat. I mentre no es demostri que així s’ha fet, es pot i s’ha de posar en dubte la seva existència”, adverteix ‘DSalud’. Vicente Baos, que també forma part de la xarxa d’experts de l’Agència Espanyola del Medicament i l’Europea, es nega a rebatre semblant plantejament. “És com si algú em digués que la Terra és plana”, conclou.

Mentrestant, el responsable de Salud Sin Bulos deixa clar que la ciència va demostrar fa dècades que el VIH és el causant de la sida. “En l’actualitat, els estudis científics estan firmats per equips de moltes universitats. ¿Totes ens enganyen? ¿Tot obeeix a una conspiració?”, adverteix.

3.- Les vacunes són ineficaces i perilloses

En el món de la pseudociència és molt freqüent trobar presumptes especialistes que asseguren que les vacunes “contenen partícules inorgàniques que, si arriben al cervell, poden donar lloc a greus disfuncions neurològiques”. Un article de 'DSalud' va deixar clar que “poden causar autisme” i que si no se sap oficialment l’origen de l’autisme és “perquè s’intenten protegir els fabricants de les vacunes”.

A la vista de semblant “tonteria i irresponsabilitat”, Vicente Baos demana als xarlatans de la salut que viatgin a països on no es vacunen els nens perquè vegin la diferència. També els exigeix que reflexionin sobre la pòlio, per exemple, que continuava existint a Espanya a finals dels anys 50. Tant Baos com Carlos Mateos deixen clar que el moviment antivacunes se segueix agafant a un estudi fraudulent, el d’Andrew Wakefield, que va relacionar la vacuna triple vírica amb l’autisme. Es va demostrar que l’informe era fals, que estava manipulat i tenia l’objectiu de fer xantatge a les farmacèutiques.

“Malgrat això, els antivacunes continuen recorrent a Wakefield. Javier Cárdenas a TVE, per exemple”, denuncia Mateos, que adverteix que molts pares de nens autistes estan vacunant els seus fills (i els germans petits d’aquests) per sota de la mitjana. “La gran excusa és per si de cas. És a dir, pares i mares que no ho tenen clar i que diuen ‘per si de cas, no el vacuno’”. Baos afegeix que els efectes secundaris de les vacunes no passen d’enrogiment a la zona de la punxada i una mica de febre. “Els efectes realment adversos són molt, molt, molt excepcionals. I tenint en compte el benefici i el risc és un tema que hauria d’estar conclòs”, assegura.

Expositor de premsa amb diverses revistes que promocionen pseudoteràpies / DAVID CASTRE

4.- L’homeopatia funciona

“¿Com ha de funcionar una cosa que està hiperdiluïda?", diu indignat el responsable de No Sin Evidencia al preguntar-li sobre la disciplina inventada el 1796 pel metge alemany Samuel Hahneman. El metge assegura que la ciència ha demostrat "de totes les maneres possibles" que l’efecte de l’homeopatia no és superior al placebo: no ha curat ningú en més de 200 anys. No s’ha comprovat la seva utilitat en cap malaltia humana, al contrari que la ciència, que ha aconseguit grans resultats. Segons l’opinió de Baos, els defensors de l’homeopatia utilitzen paraules buides però que sonen grandiloqüents, com ‘holístic’, ‘integratiu’ i 'nanopartícules’. “L’homeopatia és el no-res a la recerca d’explicació», adverteix. “És –conclou– un engany organitzat perquè semblen medicaments. Però no ho són”.

5.- El mòbil, un perill per a la salut

Notícies relacionades

“Torres d’alta tensió, antenes de telefonia, mòbils i wifi són perillosos per a la salut. El mòbil provoca reescalfament cel·lular al cervell. Els camps electromagnètics poden provocar diverses patologies, entre les quals, càncer”, assegura un altre article de DSalud.

Baos, que fa anys ja es va enfrontar amb sis defensors d’aquesta teoria en el programa Cuarto Milenio, assegura que el físic Alberto Nájera va demostrar fa temps que la longitud d’ona no té capacitat per penetrar en els teixits humans. No hi ha proves científiques de l’existència de la ‘hipersensibilitat electromagnètica’. Molts dels que tenen aquesta malaltia inexistent són persones amb un altre tipus de mal (bàsicament, problemes psicològics) als quals els xarlatans convencen que estan realment malalts. El negoci està –afegeix el responsable de Salud Sin Bulos– en la venda de dispositius que, presumptament, eviten aquestes radiacions.

Temes:

Pseudociencia