PSEUDOCIÈNCIES

Nova sanció de la Generalitat de 600.000 euros al curandero Pàmies

L'administració catalana imposa una tercera sanció als defensors del MMS (derivat del lleixiu)

Aquesta nova multa sanciona el congrés en el qual s'afirmava que es podia curar l'autisme amb aquesta substància

zentauroepp13783930 balaguer  lleida    14 08 2010 josep pamies en un campo de m181015201641

zentauroepp13783930 balaguer lleida 14 08 2010 josep pamies en un campo de m181015201641

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

La Generalitat de Catalunya imposa una nova multa de 600.000 euros a Josep Pàmies, promotor de teràpies alternatives i fundador de l’associació coneguda com a Dolça Revolució, també sancionada en els últims mesos amb 120.001 euros per la promoció de pseudoteràpies. En aquest cas, l’administració catalana sanciona directament el pagès de Balaguer per la celebració del congrés en el qual es va promocionar l’MMS (Miracle Mineral Solution, un derivat del lleixiu prohibit per l’Agència Espanyola de Medicaments des de l’any 2010) com una cura per a l’autisme. També se li demana que retiri els vídeos de la conferència, fins a ara penjats a les seves xarxes.

Una setmana abans de la celebració d’aquest esdeveniment, Salut ja havia avisat els organitzadors que s’exposaven a una sanció per promocionar productes prohibits. Tot i així, Pàmies i la seva associació van decidir seguir endavant amb el seu projecte emparant-se amb el dret a la llibertat d’expressió, tal com van explicar a través de les seves xarxes socials.

Aquest mateix matí, després de donar-se a conèixer la notícia, Josep Pàmies ha compartit un comunicat oficial firmat pel seu advocat, Luis Miguel Ortega. En aquest comunicat s’argumenta que el clorit de sodi (fórmula química de l’MMS) –malgrat estar prohibit des del 2010– és segur, legal i no és tòxic. D’altra banda, el comunicat afegeix: "Aquesta multa no és més que un acte d’amenaça, de coacció i de censura il·legítima davant la qual s’impetraran les accions jurisdiccionals pertinents."

Sancions anteriors

Amb l’arribada d’aquesta nova sanció, entre Pàmies i la seva 'Dolça Revolució' ja sumen 710.001 euros de multa per promocionar aquest compost químic prohibit com a cura per a malalties com l’autisme, l’ebola, la malària, la leucèmia o el càncer. Les primeres sancions imposades per l’administració corresponen a 30.000 euros per la venda i promoció de falses plantes medicinals contra el càncer o la leucèmia i a 90.001 euros per la promoció de l’MMS.

En el primer cas, la sanció de 30.000 euros ja ha sigut reparada per l’associació, que a l’abonar l’import de la multa ha reconegut la infracció de què se’ls acusava. En el segon cas, segons informen els afectats en una nota de premsa difosa a través de les xarxes socials, l’advocat de Josep Pàmies ja ha anunciat que presentarà al·legacions contra la proposta de sanció que ascendeix a 90.001 euros. Quant a aquesta última multa, la més elevada imposada fins ara, el pagès de Balaguer i la seva associació encara s’han pronunciat. En tots aquests casos, la Generalitat acusa els curanderos d’infringir l’article 5 de la llei de garanties i ús racional de medicaments i productes sanitaris aprovat pel reial decret legislatiu 1/2015 del 24 de juliol. 

Notícies relacionades

A escala estatal, el passat dia 18 d’octubre, la ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social, María Luisa Carcedo, va anunciar una denúncia davant la Fiscalia contra la venda i promoció de l’MMS, producte pel qual ara ha sigut sancionat tant Pàmies com la seva associació. "El ministeri no es quedarà impassible davant l’actuació de persones que publicitin o fomentin, sense cap evidència, l’ús de remeis per a la curació de patologies", va explicar Carcedo.

Recollida de firmes

Després de la imposició de la segona sanció, de 90.001 euros, els seguidors de Pàmies van iniciar una campanya en Change.org demanant al govern català que es retractés. D’altra banda, el dia 9 d’octubre, el Comitè per a la Promoció i Recolzament de la Dona Autista (CEPAMA) va entregar al Ministeri de Sanitat 136.000 firmes per denunciar que "el lleixiu no cura l’autisme" i van exigir un compromís contra la difusió de pseudociències que posen en risc la salut de les persones amb aquest trastorn.