Escalfament global

Canvi climàtic: experts de l'ONU insten a prendre mesures dràstiques

Limitar l'escalfament global a 1,5 ºC requereix "canvis sense precedents", segons un informe de científics assessors de les Nacions Unides

Canvi climàtic: experts de l'ONU insten a prendre mesures dràstiques

THOMAS PETER (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Efe

Limitar la pujada de temperatures a 1,5 graus centígrads requerirà "canvis sense precedents" en l’àmbit social i global, alerta el nou informe presentat pelGrup Intergovernamental d’Experts en Canvi Climàtic (IPCC, per les seves sigles en anglès).

El text diu que limitar l’"escalfament global a 1,5 ºC", barrera que es creu que se superarà entre el 2030 i el 2052 a aquest ritme, "requerirà canvis ràpids, d’ampli abast i sense precedents en tots els aspectes de la societat", des de consum d’energia fins a planificació urbana i terrestre i moltes més retallades d’emissions.

L’informe, presentat a Incheon (Corea del Sud), examina vies per limitar l’escalfament fins a 1,5 en comptes de 2 graus, tal com es va establir enl’Acord del Clima de París, i adverteix que els efectes per als ecosistemes i la vida al planeta seran molt menys catastròfics si s’aconsegueix mantenir aquesta barrera més ambiciosa.

Gasos contaminants

Les emissions de gasos contaminants d’origen humà ja han elevat la temperatura mitjana del planeta entorn d’1 grau respecte a abans de la revolució industrial al segle XIX i han transformat la vida al planeta, segons va recordar el president de l’IPCC, Hoesung Lee, en la presentació de l’informe.

"Mantenir l’escalfament global en un nivell inferior a 1,5 graus en comptes de 2 serà molt difícil, però no impossible", va afegir Lee.

Delimitar l’escalfament per sota del límit d’1,5 graus evitarà una extinció d’espècies més gran i, per exemple, la destrucció total del coralldestrucció total del corall, bàsic per a l’ecosistema marí, o reduirà la pujada del mar en 10 centímetres per al 2100, cosa que salvarà zones costaneres i litorals, segons l’informe.

Superar el límit d’1,5 graus oferirà un increment més gran de la calor extrema, les pluges torrencials i la probabilitat de sequeres, cosa que tindrà un efecte directe sobre la producció d’aliments, sobretot en zones sensibles, com el Mediterrani o Llatinoamèrica.

Problemes de salut

També afectarà la salut, subministraments d’aigua i creixement econòmic, amb un impacte especialment negatiu sobre les poblacions més pobres i vulnerables del planeta, diu el text, que compta amb 6.000 referències científiques i ve firmat per 91 experts de 40 països.

Per evitar superar aquesta barrera, diu l’informe, fa falta un consum energètic més eficient, agricultura més sostenible i menys extensiva o destinar més terreny al cultiu de recursos energètics.

Notícies relacionades

També fa falta multiplicar per cinc la inversió actual en el terreny tecnològic per aconseguir que transport, edificis o indústria emetin molt menys i que, al seu torn, es perfeccioni la captura de gasos de contaminants.

L’informe, dirigit a països de la Convenció Marc de l’ONU sobre el Canvi Climàtic, serà utilitzat com a base per a les discussions de la vint-i-quatrena cimera del clima (COP24), que se celebrarà a Katowice (Polònia) aquest desembre.