INVESTIGACIÓ

Les abraçades protegeixen de l'angoixa en situacions d'estrès

Un nou estudi indaga en els efectes del contacte interpersonal per contrarestar situacions d'estrès

D'acord amb aquesta investigació, una abraçada podria tenir importants beneficis físics i psicològics

rjulve20744204 kkr230 estados unidos  07 11 2012   el presidente de eeuu  b181002191844

rjulve20744204 kkr230 estados unidos 07 11 2012 el presidente de eeuu b181002191844 / TWITTER

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

Una abraçada en un moment d’estrès pot ajudar a alleujar les teves angoixes. Un simple gest que podria contribuir a millorar de manera gairebé instantània els nivells de benestar físic i psicològic de qualsevol persona.  Així ho demostra una nova investigació publicada a la revista ‘PLOS ONE’ en què s’apunta a una correlació entre aquests gestos d’afecte i la millora de l’estat d’ànim.  

Per a aquest nou estudi, liderat per la Carnegie Mellon University (Pittsburgh, Estats Units), els investigadors han entrevistat 404 homes i dones durant 14 dies seguits per esbrinar de quina manera es desenvolupaven els seus conflictes, com afectaven els seus sentiments o a l’estat d’ànim i, sobretot, de quina manera podien repercutir les abraçades en aquest procés.

L’efecte d’una abraçada

Les conclusions obtingudes a partir d’aquestes entrevistes apunten directament a una correlació entre aquestes mostres d’afecte i la millora de la sensació d’angoixa derivada d’un conflicte. I és per això que, arran dels resultats obtinguts, els investigadors avalen la hipòtesi inicial que les abraçades es poden entendre com un mecanisme per "esmorteir" els canvis perjudicials sorgits després d’un conflicte.

D’acord amb aquesta nova investigació, rebre una abraçada el dia del conflicte està associat a una menor disminució de les emocions positives i un menor augment de les emocions negatives. Un efecte que podria ser persistent, ja que en aquest estudi s’ha observat que l’efecte de les abraçades aconsegueix atenuar l’estat d’ànim negatiu fins i tot l’endemà del conflicte. És a dir, un senzill gest que aconsegueix segellar les emocions beneficioses i, al seu torn, atenuar les perjudicials.

En aquest sentit, l’estudi conclou que "les troballes suggereixen que les abraçades poden ser un mètode simple però efectiu per brindar suport a homes i dones que experimenten situacions d’angoixa interpersonal". Un resultat que, d’acord amb els investigadors, pot tenir importants implicacions en la resolució de conflictes i en la millora de la salut física i mental de les persones implicades.

La ciència d’una abraçada

Els beneficis d’una abraçada han sigut àmpliament estudiats des de diferents punts de vista. En el moment exacte en què abracem algú, el nostre cos allibera oxitocina: una hormona que juga un paper clau en el desenvolupament de sentiments com ara l’amor i l’afecte. Paral·lelament, també s’alliberen altres hormones de la felicitat com la serotonina i la dopamina. Tot això arriba al corrent sanguini en qüestió de segons i desencadena una sensació de benestar i, sobretot, un conjunt d’efectes beneficiosos per al mateix organisme. 

Notícies relacionades

Segons apunten alguns estudis sobre els efectes fisiològics d’aquests gestos d’afecte, les abraçades estarien relacionades amb una reducció dels sentiments de tristesa i ansietat, la disminució de la freqüència cardíaca i, fins i tot, la millora de la pressió arterial.

Però més enllà de la felicitat i el benestar que es desprenen d’una abraçada, aquest simple gest també es relaciona amb una millora dels sentiments negatius. Això es deu a la disminució en la producció d’hormones característiques de l’estrès, com és el cas del cortisol i la norepinefrina.