AVENÇOS CIENTÍFICS

La Vall d'Hebron desenvolupa un fàrmac capaç de centrar-se en un tipus de càncer de mama

La teràpia, que s'ha posat a prova en ratolins de manera exitosa, actua sobre una proteïna present en càncer HER2+ i evita efectes secundaris

zentauroepp45320063 cancer mama vall hebron181003213813

zentauroepp45320063 cancer mama vall hebron181003213813

1
Es llegeix en minuts

Un equip d’investigadors de la Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) de Barcelona dirigit per Joaquin Arribas ha aconseguit desenvolupar un nou tractament d’immunoteràpia que només ataca les cèl·lules tumorals i no les cèl·lules sanes del càncer de mama tipus HER2+. El fàrmac, provat en ratolins que no responien favorablement a altres tractaments, s’ha considerat una acció "a domicili" que soluciona un dels reptes principals per a aquesta nova estratègia en l’oncologia.

L’estudi, publicat a 'Science Translational Medicine', demostra l’eficàcia d’un fàrmac (el p95HER2-TCB) que s’encarrega de guiar unes cèl·lules del sistema immune (els limfòcits) fins a la cèl·lula tumoral a través d’una proteïna que només és present en cèl·lules de tumors (la p95HER2). Arribas, líder del treball i director del Programa d’Investigació Preclínica d’aquest centre, ha explicat que el fàrmac funciona com un "imant" que fa que el sistema immune de la mateixa pacient sigui atret per les cèl·lules tumorals i les ataqui, sense que aquesta resposta afecti la resta de cèl·lules sanes.

"El problema del tractament amb immunoteràpia és que els limfòcits, a més de dirigir-se a les cèl·lules tumorals, també ataquen teixits sans", però aquest descobriment evita l’efecte secundari i aconsegueix que els limfòcits vagin directes a les cèl·lules tumorals en les quals és present aquesta proteïna, ha destacat la primera autora de l’estudi, Irene Rius.

Podran beneficiar-se d’aquest fàrmac les pacients amb tumors de càncer de mama en els quals sigui present la proteïna HER2+, que estimen que són aproximadament un 10% del total i un 40% dels tumors HER2+: "Tot i que aparentment i en principi no hi hagi gaires pacients que se’n puguin beneficiar, la veritat és que aquelles que ho facin podrien obtenir-ne un enorme benefici", ha destacat l’investigador.

Deu anys d’estudi

Notícies relacionades

La troballa d’aquesta recerca –que ha acabat la seva fase preclínica després de deu anys d’estudi des que es va descobrir aquesta proteïna– segueix la filosofia de les teràpies més personalitzades, d’"oferir teràpies molt específiques a col·lectius de pacients que no es beneficien d’altres tractaments".

"Tot i que el 70% de les pacients amb càncer de mama HER2+ s’estan curant, hi ha un 30% que no ho fan i que ara podran tenir una opció", ha posat de relleu Arribas, també professor ICREA i director científic de CIBERONC.