PSICOLOGIA

Els quatre tipus de personalitat en què tots encaixem

Un nou estudi determina que les persones es poden dividir entre personalitat mitjana, reservada, egocèntrica i model a seguir

D'acord amb els investigadors, aquestes noves dades obtingudes desafiarien els paradigmes existents en psicologia

personalidad

personalidad

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

Ja a l’antiga Grècia, Hipòcrates postulava que tot ésser humà està format per quatre humors: una espècie de substàncies bàsiques la barreja de la qual acabava donant lloc a la personalitat de cadascú. Segons el pensador grec, la proporció de sangbilis grogabilis negra i flegma acabava determinant si una persona era més valenta, amb mal geni, depressiva o indiferent. Una teoria arcaica que, no obstant, durant segles va servir per explicar de quina manera funcionava el temperament humà... fins que va ser desmuntada per l’evidència científica.

Però ara, la història de l’estudi del caràcter humà  humàsembla haver fet un gir inesperat. Un nou estudi planteja que potser sí que existeixen quatre tipus de personalitats en les quals, d’una manera o una altra, ens podríem veure reflectits tots: personalitat mitjana, reservada, egocèntrica i model a seguir. Aquestes noves dades sorgeixen d’un estudi en el qual s’han analitzat els perfils de més d’1,5 milions de persones de tot el món a través d’un enfocament computacional alternatiu i tècniques d’anàlisi de dades.

“Les dades obtingudes mostren que hi ha densitats més altes de certs tipus de personalitat”,explica William Revelle, professor de psicologia de la Facultat d’Arts i Ciències de Weinberg i autor principal d’aquesta nova investigació, publicada a la revista 'Nature Human Behavior'. Una classificació que, d’acord amb aquest nou estudi, fins al moment, “tan sols hi havia en la literatura d’autoajuda i no tenia cabuda a les revistes científiques”.

Mitjana, reservada, egocèntric o model a seguir

Amb tota aquesta increïble quantitat d’informació sobre la taula, els investigadors van començar a analitzar de quina manera es repartien alguns dels trets de personalitat més àmpliament acceptats: el neuroticisme (inestabilitat emocional),l’extraversiól’obertural’amabilitat  il’escrupolositat. Unes característiques que, d’acord amb aquest nou estudi, acabarien per determinar els quatre tipus de personalitat predominants entre les persones.

Segons expliquen els investigadors, els quatre tipus de personalitats acabats de determinar es basen en cinc trets de caràcter àmpliament reconeguts / Northwestern University

D’acord amb aquesta nova investigació, els resultats obtinguts suggereixen que existeixen quatre tipus de personalitats predominants entre les persones:

1. Personalitat mitjana

En aquest primer grup encaixarien tots aquells amb alts nivells tant de neuroticisme com d’extroversió  i una obertura baixa. Uns trets que definirien els trets d’una personalitat amb tendències emocionals inestables i a la vegada extravertides i tancades. D’acord amb els investigadors, aquí hi encaixaria la personalitat mitjana.

2. Personalitat reservada

Uns alts nivells d’estabilitat emocional unida a un caràcter poc obert o neuròtic caracteritzaria aquest segon grup de persones, entre les quals destacarien moltes personalitats agradables i consciencioses.

3. Personalitat egocèntrica

Molta extraversió però poca franquesa, amabilitat i escrupolositat. Així serien les persones la personalitat de les quals destaca per estar centrada en si mateixes. Unes característiques que, d’acord amb els investigadors, farien que aquests individus resultessin poc agradables de cara als altres.

4. Model a seguir

Poc de les coses dolentes (neuroticisme) i molt de les bones (extraversió, obertura, amabilitat i escrupolositat). Així són les persones amb una personalitat que encaixa en els considerats com a “models a seguir”. Un tret que, d’acord amb aquesta nova investigació, predominaria entre les dones i que, a més, es podria cultivar amb l’edat.

¿En quin tipus de personalitat encaixes?

Notícies relacionades

Males i bones notícies. La dolenta és que ara mateix podries pertànyer a qualsevol dels grups identificats per aquesta investigació, tot i que és possible que no et sentis satisfet amb el resultat. Però la bona notícia és que, d’acord amb les dades d’aquest nou estudi, la personalitat variable que es pot anar modificant amb el pas dels anys.

Algunes de les conclusions tretes per aquest estudi indiquen que els trets característics de les persones egocèntriques tendeixen a concentrar-se amb més densitat entre els adolescents homes, mentre que les persones considerades com a model a seguir augmenten a mesura que van creixent. És a dir, la personalitat pot millorar amb els anys, i el ‘big data’ ho demostra. 

Temes:

Psicologia