Avenç científic

La NASA prova amb èxit un paracaigudes clau per portar astronautes a la Lluna i més enllà

Amb això marca una fita al camí per enviar humans en missions a la Lluna i més enllà

paracaidas-nasa

paracaidas-nasa

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La NASA ha completat la prova final del complex sistema de paracaigudes de la nau Orion per a vols amb astronautes, i marca una fita en el camí per enviar humans en missions a la Lluna i més enllà.

En el transcurs de vuit proves al Yuma Proving Ground, a Arizona, els enginyers han avaluat el rendiment del sistema de paracaigudes d’Orion durant les seqüències d’aterratge normals, així com diversos escenaris de fallades i una varietat de possibles condicions aerodinàmiques per assegurar que els astronautes puguin tornar de forma segura des de les missions a l’espai profund. Aquest vídeo n’és la prova:

"Estem treballant increïblement dur no només per assegurar-nos que ‘Orion’ està llesta per portar els nostres astronautes més lluny del que hem arribat mai abans, sinó per assegurar-nos que tornin a casa de manera segura", va dir en un comunicat el Gerent del Programa Orion, Mark Kirasich. "El sistema de paracaigudes és complex, i l’avaluació repetitiva dels paracaigudes a través de la nostra sèrie de proves ens dona la confiança que estarem llestos per a qualsevol tipus de situació el dia d’aterratge".

El sistema té 11 paracaigudes, una sèrie de morters tipus canó, talladors de perns pirotècnics i més de 45 quilòmetres de línies de Kevlar que uneixen la part superior de la nau espacial als 12.000 metres quadrats de material de dosser paracaigudes. En aproximadament 10 minuts de descens a través de l’atmosfera de la Terra, tot s’ha de desplegar en una seqüència precisa per desaccelerar l’‘Orion’ i la seva tripulació d’aproximadament 450 quilòmetres per hora a una velocitat relativament suau de 35 quilòmetres per hora per a la caiguda a l’Oceà Pacífic.

Prova final

El sistema de paracaigudes és l’únic sistema que ha de pujar en l’aire i ha de ser capaç de mantenir la tripulació segura en diversos escenaris de fallada, com ara fallades de morter que impedeixen el desplegament d’algun paracaigudes o condicions que provoquen la caiguda de components tèxtils.

Notícies relacionades

Durant la prova final, que va tenir lloc el 12 de setembre, una rèplica d’Orion va ser treta de la zona de càrrega d’un avió C-17 que volava a més de 9.000 metres. L’anell de protecció al voltant de la part superior d’Orion, que cobreix el sistema de paracaigudes, va ser llançat i retirat pel primer joc de paracaigudes d’Orion, i després els paracaigudes restants es van desplegar en una seqüència precisa.

Orion volarà amb astronautes a bord durant Exploration Mission-2, una missió que s’aventurarà a prop de la Lluna i més lluny de la Terra que mai abans, i es llançarà sobre el coet SLS de la NASA, que serà el coet més poderós del món. Els paracaigudes per a la pròxima prova de vol sense tripulació d’Orion, Exploration Mission-1, ja estan instal·lats en el vehicle al Centre Espacial Kennedy en Florida.