EXPLORACIÓ ESPACIAL

Ni els "asteroides potencialment perillosos" suposen un perill real

A aquests objectes celestes se'ls posa aquesta etiqueta per la seva mida i la seva òrbita, però les agències espacials descarten impactes amb la Terra en els propers 100 anys

rjulve237058 file  this color picture of asteroid 243 ida  made from imag180827190203

rjulve237058 file this color picture of asteroid 243 ida made from imag180827190203

1
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

Aquesta setmana un asteroide d’una gran mida passarà per les proximitats de la Terra. I sí, a primera vista podria semblar aterridor. Però tot i que la NASA l’hagi definit com a objecte potencialment perillós, el pas d’aquest cos celeste no suposa cap perill per al planeta.

Els batejats com "objectes potencialment perillosos" (potentially hazardous objects potentially hazardous objectso PHO per les seves sigles en anglès) no són ni més ni menys que cossos celestes de gran mida que en un determinat moment de la seva trajectòria passen relativament a prop de la Terra. En aquesta categoria es classifiquen tots aquells cometes i asteroides amb més de 150 metres de diàmetre i que arriben a estar a 0,05 unitats astronòmiques de la Terra (l’equivalent a 7.479.893.535 metres).

És a dir, es tracta d’objectes celestes que podrien ser potencialment perillosos en cas d’impacte directe contra la Terra. No obstant, aquestes estimacions tampoc haurien d’alarmar-nos gaire, ja que, segons apunten les agències espacials, "no hi ha cos celeste actualment conegut que pugui impactar a la Terra en els propers 100 anys".

El càlcul de l’impacte

Per avaluar el potencial risc d’impacte d’un asteroide amb la Terra s’utilitzen diferents classificacions tècniques d’amenaça d’impacte. Una de les més conegudes és l’Escala de Torí, una eina que permet mesurar el risc d’impacte de cometes i asteroides de gran mida que s’aproximen al planeta. En aquest cas, els objectes potencialment perillosos són classificats en una escala del 0 al 10. 

Notícies relacionades

D’acord amb l’escala de Torí, els cossos celestes classificats amb un 0 no suposarien cap perill per a la Terra atesa la seva gairebé nul·la possibilitat de col·lisió o la poca repercussió dels seus efectes (comparables amb l’entrada en l’atmosfera de pols espacial). D’altra banda, aquells objectes classificats amb un 10  suposarien un enorme risc per al planeta ocasionant desastres a gran escala.

Segons indiquen els experts, tot apunta que el pas de l’asteroide NF23 pelsvoltants  de la Terra (a aproximadament 5 milions de quilòmetres de la superfície terrestre o l’equivalent a 13 vegades la distància entre el nostre planeta i la Lluna) no suposarà cap perill.

Temes:

NASA Asteroides