imatges de l'esa

Aquestes són les empremtes d'aigua líquida a Mart

L'Agència Espacial Europea publica una imatge de les marques detectades pel radar de la Mars Express

aaa-agua-marte / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Agència Espacial Europea (ESA) ha publicat una imatge en la qual apareixen representades les empremtes del radar instal·lat al ‘rover’ Mars Express sobre la superfície marciana que van permetre revelar l’existència d’aigua líquida al planeta vermell, una important troballa que va ser anunciada el 25 de juliol.

Entre el 2012 i el 2015, el ‘rover’ europeu Mars Express va passar repetidament per sobre de Planum Australe, una regió de Mart d’uns 200 quilòmetres d’extensió, fent rebotar ones de ràdio a través de la superfície del planeta i registrant les propietats del senyal reflectit amb el seu instrumentMarsis, el radar avançat per a la investigació de la ionosfera i del subsol de Mart.

En la imatge que publica ara l’ESA, apareixen les empremtes d’aquesta radar sobre la superfície, codificades cromàticament segons la potència del senyal reflectit per les formacions subterrànies.

20 quilòmetres d’ample

Les reflexions més brillants estan codificades en blau, i mostren com les dades recopilades per les diferents òrbites superposades han definit una zona de 20 quilòmetres d’ample, corresponent al triangle que s’aprecia a la dreta del centre de la imatge.

Notícies relacionades

Just sota d’aquest triangle, sota capes de gel i pols, a 1,5 quilòmetres de profunditat, es troba una capa base amb propietats de radar corresponen a aigua líquida. Malgrat les temperatures gelades de Mart, aquesta aigua s’ha mantingut en estat líquid per la presència de sals, i podria presentar una quantitat important de sediments saturats.

Segons destaca l’ESA, en algun moment de la història de Mart, l’aigua va discórrer lliurement per la seva superfície, però en l’actualitat no és estable. No obstant, descobrir aigua líquida subterrània és essencial per comprendre l’evolució del planeta, la història de l’aigua i la seva habitabilitat.