DESHIDRATACIÓ

El fals mite de l'estiu: la cervesa no treu la set

Les begudes alcohòliques no hidraten, per tant, no s'han d'utilitzar com a substitutes de l'aigua

La ingesta de cervesa, entre d'altres, està relacionada amb la pèrdua de líquids en forma d'orina

cerveza

cerveza

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

Pugen les temperatures i els bars i terrasses s’omplen d’"assedegats de cervesa". Per fer front a la calor, són molts els que opten per fer unes canyes com a mètode per refrescar-se. ¿Però la cervesa pot protegir-nos de la set? És a dir, ¿podem mantenir-nos hidratats bevent alcohol? La resposta és contundent: no.

Per començar, és important definir exactament què és la hidratació i per què és important per al nostre organisme. El cos humà està compost majoritàriament per aigua (entre el 55% i el 70%, depenent de factors com l’edat o el sexe). Cosa que significa que aquest líquid és fonamental per al funcionament intern del nostre organisme.

Des de la regulació de la temperatura corporal, fins a la freqüència cardíaca o la pressió arterial: totes les funcions internes vitals necessiten aigua per al seu desenvolupament correcte. És per això que, segons indiquen els experts, hauríem de consumir uns 2 litres d’aigua al dia per mantenir-nos hidratats i assegurar-nos que tot pot funcionar correctament. Més en situacions en què, com passa durant les onades de calor, el nostre cos necessita més líquid per mantenir la temperatura òptima.

Per què la cervesa no hidrata

¿Llavors, per què una canya ben fresqueta no hidrata? La cervesa convencional està composta aproximadament per un 95% d’aigua i un 5% d’etanol, també conegut com a alcohol ‘per als amics’. En el moment exacte en què fem el primer glop refrescant de cervesa, aquest compost comença a córrer per les nostres venes. Començant per l’estómac i continuant pel corrent sanguini, l’alcohol acaba per arribar a diferents òrgans vitals com l’intestí i el fetge.

Quan arriba al cervell, aquest compost interfereix directament amb la producció de la coneguda com a "hormona antidiürètica" (vasopressina), una substància segregada per la glàndula pituïtària la funció principal de la qual és la de regular la retenció de líquids i sals minerals. Amb aquesta hormona (parcialment) bloquejada per l’alcohol, els ronyons deixen de controlar el "balanç de fluids" i augmenta la secreció d’orina. Aquesta pèrdua de líquids, no obstant, no es produeix de manera balancejada. És a dir, no es perd la mateixa quantitat que s’ingereix, sinó que s’acaba expulsant més del que es beu.

"Com més alcohol consumeixes, menys vasopressina produeixes i més líquids perds", explica Hank Green, conegut educador i divulgador científic per a ‘SciShow’. Segons apunta Green, aquesta és la raó per la qual com més es beu, menys control es té sobre la bufeta. "És per això que després d’un parell de copes la teva orina es torna més clara i, si beus massa, fins i tot pot tornar-se transparent, cosa que significa que només expulses aigua", conclou el divulgador.

La raó de les ressaques

Si has arribat fins aquí i encara no creus que la cervesa et deshidrati, el cos et donarà la raó definitiva per creure-t’ho. Molts dels símptomes de la ressaca, la conseqüència més visible dels excessos de l’alcohol sobre l’organisme, tenen a veure amb la deshidratació. Si bé és cert que pels experts l’explicació de la ressaca continua sent un misteri, hi ha cert consens sobre algunes de les peces que podrien contribuir a explicar aquest malestar postalcohol.

Notícies relacionades

Els mals de cap, les nàusees, els vòmits, els marejos, la fatiga i les rampes musculars associades a la ingesta d’alcohol poden entendre’s com una conseqüència de la falta d’aigua en l’organisme. És per això que, després d’una nit d’excessos d’alcohol, s’aconsella consumir molts líquids per recuperar els nivells d’hidratació òptims de l’organisme.

Així que, per més fresquetes i desitjables que et puguin semblar, un parell de cerveses no t’ajudaran a combatre la calor o la set. Si el que busques és hidratar-te (aportar líquids a l’organisme), l’opció ideal és beure aigua