ESTUDI REVELADOR

La connexió gal·lesa de Stonehenge

Alguns dels enterrats al monument neolític de Stonehenfe eren de l'oest de Gal·les

Els científics han fet servir noves tècniques per obtenir informació de les restes incinerades

zentauroepp44527880 files  this file photo taken on december 11  2013 shows a ge180803101044

zentauroepp44527880 files this file photo taken on december 11 2013 shows a ge180803101044 / LEON NEAL

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

 Algunes de les persones les restes cremades de les quals estan enterrades al monument neolític de Stonehenge, situat al sud d’Anglaterra, procedien originalment del’oest de Gal·les, indica un nou estudi científic publicat aquest dijous per ‘Scientific Reports’.

La investigació, realitzada per la Universitat d’Oxford en col·laboració amb altres centres britànics i europeus, demostra que almenys 10 de les 25 persones a les quals es va analitzar el crani no vivien a Stonehenge ni als seus voltants abans de la seva mort.

L’equip encapçalat per Christophe Snoeck va utilitzar la datació amb radiocarboni juntament amb una nova tècnica basada en l’anàlisi de la composició d’isòtops d’estronci per determinar l’origen dels éssers humans sepultats.

Els experts conclouen que almenys part d’aquestes persones procedien del’oest de l’illa de la Gran Bretanya –l’oest de Gal·les–, el mateix lloc d’on es creu que venen les pedres que es van utilitzar en els inicis de la construcció del famós monument de l’any 3100 abans de Crist.

Altres estudis anteriors havien establert que aquestes pedres provenien de les muntanyes gal·leses de Preseli, i fins i tot van suggerir que el monument funerari es va poder erigir allà i posteriorment les seves pedres van ser arrossegades uns 200 quilòmetres fins a la seva actual ubicació al comtat de Wiltshire, per moviments de la població.

Es considera o que les persones que les van traslladar van morir i van acabar enterrades a Stonehenge o que algunes de les restes mortals cremades van ser transportades ja des de l’oest de Gal·les, on haurien sigut soterrades en un primer moment.

La nova anàlisi amb tècniques més avançades corrobora que l’origen de moltes d’aquestes persones era la regió occidental de la Gran Bretanya, la qual cosa confirma a més que durant el Neolític tardà hi va haver migracions des d’aquesta zona fins a l’antiga regió de Wessex, avui Wiltshire.

"El recent descobriment que alguna informació biològica sobreviu a les altes temperatures assolides durant la cremació (fins a 1.000 graus Celsius) ens ofereix l’emocionant oportunitat de poder estudiar finalment l’origen dels que estan enterrats a Stonehenge", ha afirmat Snoeck.

Notícies relacionades

Un altre autor de l’estudi, Rick Schulting, opina que "el que és realment destacable d’aquest estudi és que les innovacions en les ciències arqueològiques hagin permès extreure tanta informació nova d’uns poc prometedors fragments d’os cremat".

Els científics assenyalen que la nova tècnica d’anàlisi d’isòtops d’estronci, els traços de la qual semblen quedar segellats per la calor, permetrà tornar a analitzar restes ja excavades de diferents col·leccions arqueològiques.