EFECTE ALS OCEANS

Contaminació de les aigües, el perill col·lateral de les cremes solars

Diversos estudis apunten als efectes nocius d'aquests productes sobre el medi marí

Algues, coralls i peixos són alguns dels afectats per la proliferació dels químics a l'aigua

abertran16359655 28 06 2011 barcelona descamisados y ola de calor dos turista180731154644

abertran16359655 28 06 2011 barcelona descamisados y ola de calor dos turista180731154644 / ARIANNA GIMENEZ

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

Arriba l’estiu i comencen els dies de platja. Per poder disfrutar del sol, els experts aconsellen protegir la nostra pell amb productes específics dissenyats per protegir-nos de la radiació solar. Cremes, esprais i llets solars a més de bronzejadors, olis i altres productes per a la pell envaeixen les platges i, en ocasions, deixen el seu rastre a l’aigua. ¿Però significa això que mentre protegim la nostra pell estem contaminant el medi ambient?

A la costa mallorquina la contaminació per cremes solars afecta el creixement incontrolat d’unes algues, a les platges de Tel-Aviv intoxica els esculls de corall i a les aigües de la Xina perjudica els embrions de peix. O almenys així ho apunten diversos estudis sobre el terreny dels efectes dels elements químics d’aquests productes sobre el mar. En tots aquests casos, els investigadors apunten a un element comú: la massificació a la qual es veuen exposades les aigües, la qual cosa augmentaria considerablement les concentracions de químics al mar.

Els estudis realitzats sobre el tema apunten a un doble perill de les cremes solars sobre el medi marí. D’una banda, davant de l’arribada de grans quantitats de persones per disfrutar d’un bany, el primer focus de contaminació és el “traspàs” directe de la crema de la pell a l’aigua. Una cosa que en moltes ocasions acaba creant una capa superficial visible a ull nu.

Però més enllà d’aquests moments, el segon focus de contaminació d’aquestes cremes arribaria just després: a les dutxes posteriors a la platja. Segons apunten aquestes investigacions, també en aquesta ocasió els components químics de les cremes podrien acabar afectant el medi ambient a través del transvasament d’aigües residuals a l’oceà.

Contaminació del medi marí

En el cas mallorquí, una investigació feta l’any 2013 va començar a apuntar al problema de la contaminació de les seves costes a causa de les restes químiques que deixaven aquests productes a les seves aigües. Segons va apuntar l’estudi, els resultats obtinguts “mostren que els productes de protecció solar són una font important de substàncies químiques orgàniques i inorgàniques que arriben al mar amb possibles conseqüències ecològiques en l’ecosistema marí costaner”.

Uns bussejadors replanten coralls, una de les comunitats més afectades per l’acidificació marina, en un escull dels Illots de Florida / BOB CARE (efe)

Els investigadors de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (UIB-CSIC) van observar que la concentració d’aquests químics variava al llarg del dia. Els moments en què l’aigua estava més "contaminada per aquestes cremes solars" eren entre les 14.00 i les 18.00 hores, hores punta en què la gent s’aplicava més crema solar i acudia més a l’aigua per refrescar-se.

En aquest context, l’estudi acabava: “Els resultats presentats aquí suggereixen que els protectors solars a les aigües costaneres també poden produir efectes nocius en l’ecosistema costaner, a l’inhibir el creixement d’algunes espècies de fitoplàncton marí o a l’agregar micronutrients essencials que poden estimular el creixement d’altres espècies”.

Dos anys després, el 2015, la Universitat de Tel-Aviv va realitzar un altre estudi sobre els possibles efectes d’aquests productes sobre el medi marí. En aquest cas, la investigació va acabar concloent que “substàncies químiques comunes en locions de protecció solar i altres productes cosmètics plantegen una amenaça existencial, fins i tot en concentracions minúscules, per als coralls i esculls de corall del planeta”.

I ara, un estudi recent publicat per l’American Chemical Society  apunta que el problema continua sense resoldre’s. En aquest cas, una investigació realitzada a la ciutat xinesa de Shenzhen ha trobat set dels nou productes químics més comuns a les cremes solars comercials a les aigües de Shenzhen, incloses les platges públiques, un port, un dipòsit i, sorprenentment, aigua de l’aixeta. Segons apunten els resultats d’aquest estudi, els embrions de peixos criats sota aquestes aigües poden arribar a presentar anormalitats respecte als adults de la seva espècie.

¿Quin tipus de protecció contamina més?

Notícies relacionades

Segons apunta la investigació, els protectors solars en esprai serien els més contaminants a causa probablement del seu contingut de compostos hidrosolubles més gran. Un factor que "els faria més biodisponibles per al fitoplàncton". En aquest sentit, els productes en format crema o llet resultarien menys perjudicials per al medi ambient en comparació amb els seus homòlegs en aerosol.

Alternatives ‘eco-friendly’

Per fer front als problemes mediambientals que poden generar aquests productes, són moltes les marques que proposen protectors solars resistents a l’aigua o biodegradables. És a dir, productes que no desprenguin substàncies químiques a les aigües. 

Temes:

Estiu