L'ADN DE LA SETMANA

Carn

carniceria

carniceria

1
Es llegeix en minuts
Pere Puigdomènech
Pere Puigdomènech

Investigador

ver +

La discussió sobre els efectes del consum de carn són constants durant els últims anys. S’han destacat els efectes que té sobre la salut i sobre el medi ambient. Un grup d’investigadors de la Universitat d’Oxford han revisat les dades que estan disponibles i les publiquen aquesta setmana a la revista 'Science'. Confirmen que un consum excessiu de carn pot tenir efectes sobre la salut i sobretot sobre el medi ambient.

Notícies relacionades

La carn és una font de proteïna, vitamines i minerals i ha sigut un component essencial de la dieta humana que en molts llocs ha sigut sovint basada en la caça primer i la ramaderia després. La nostra experiència ens diu que la carn pot ser substituïda per peix, ous o llet i que en els adults una dieta estrictament de vegetals pot ser possible si es vol per raons que poden ser fins i tot religioses. Però en les recomanacions dietètiques sol figurar una certa proporció de carn tot i que sigui perquè en alguns llocs és un aliment més accessible o segur que les alternatives vegetals i la seva substitució pot ser difícil.

Un estudi confirma que el seu consum excessiu té efectes sobre la salut i el medi ambient

Arribar a conclusions clares sobre els efectes dels aliments sobre la salut és molt difícil i l’article que acaba de publicar admet que només hi ha dades parcials que indiquin que la carn vermella i la processada poden augmentar el risc de càncer de còlon. El fet és que el seu consum està augmentant de forma global, sobretot en les poblacions més riques de l’est i el sud-est d’Àsia. I tal com confirma l’article, els efectes de la producció de carn, sobretot la bovina, sobre el clima són importants i conclou, com ja ha sigut repetit, que és impossible que la població de països com la Xina puguin consumir carn vermella als nivells de països com els Estats Units. Fa 2.000 anysel filòsof grec Plutarc es preguntava per què mengem carn i recomanava: "Mengem carn sempre que sigui per necessitat, no per alimentar el plaer i la luxúria". Aquests dies d’estiu són apropiats per seguir el consell davant dels plats de la nostra cuina mediterrània.