DIARI ASTRONÒMIC

Eclipsi lunar: ¿Per què la lluna vermella d'aquest 27 de juliol és tan especial?

¿Què és el que veurem aquesta nit al cel, per què ocorre aquest fenomen i per què és tan espectacular?

Totes les claus per entendre un dels esdeveniments astronòmics més espectaculars del segle XXI

230718 eclipse 16-9 ep / periodico

4
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

El gran dia ha arribat. Aquesta nit un espectacular eclipsi lunar es convertirà en el protagonista del cel nocturn. Des de la seva aparició per l’horitzó fins a la matinada, el satèl·lit s’anirà tenyint de tons vermellosos i es guanyarà a poc a poc el seu sobrenom de lluna de sang lluna vermella. Un espectacle que farà que el món aixequi la mirada cap al cel i quedi bocabadat amb aquest excepcional esdeveniment astronòmic.

El fenomen serà visible en algun moment de la nit des de bona part del globus, sobretot des d’Europa, Àfrica, Àsia i Oceania, alguns dels millors punts des d’on veure l’eclipsi. L’hemisferi oriental disfrutarà d’aquest esdeveniment en tota la seva esplendor i podrà apreciar totes les fases del fenomen. A la zona centre i nord d’Amèrica, en canvi, en aquesta ocasió no en podran disfrutar.

Des delterritori espanyol, l’eclipsi serà visible a partir de les21.06hores, quan la ja vermellosa lluna aparegui per l’horitzó. Des d’aleshores haurem d’esperar poc més de 20 minuts perquè comenci la fase total de l’eclipsi a les 21.30 h. El moment cabdal de la nit arribarà a les 22.21 h, quan la lluna estarà completament tenyida de vermell en la seva fase total. D’allà endavant, el satèl·lit anirà recuperant el seu característic color platejat, i tornarà a lanormalitata la1.28de la matinada, moment en què l’eclipsi lunar haurà acabat.

via GIPHY

Un eclipsi de rècord

El d’aquest divendres serà l’eclipsi lunar més llarg del segle. La fase de penombra de l’esdeveniment durarà un total de 6 hores, 13 minuts i 55 segons; la fase parcial 3 hores, 54 minuts i 34 segons; i la fase total, la més espectacular de tota la nit,1 hora, 42 min i 57 segons. Durant tot aquest temps, la lluna emprendrà un llarg recorregut a través de l’ombra de la Terra, i passarà per diverses fases.

Aquestesdades de rècordxoquen encara més si els comparem amb eclipsis lunars com el del 4 d’abril del 2015, amb una fase total que tan sols va durar 4 minuts i 37 segons. L’anterior eclipsi més llarg va tenir lloc el 16 de juliol de l’any 2000, amb una durada en fase total d’1 hora, 46 minuts i 24 segons. En aquesta ocasió, no obstant, l’esdeveniment astronòmic es va incloure en els del segle XX, i situa el d’aquest divendres amb el rècord del nou segle XXI.

L’eclipsi més llarg del segle anirà acompanyat de lalluna més petita de l’any. També coneguda com a mini o micro lluna, el satèl·lit terrestre se situarà en el punt més allunyat de la seva òrbita respecte a la Terra. Un factor que, d’una banda, contribuirà a la llarga durada de l’esdeveniment però que, per l’altra, farà que la lluna sigui menys vistosa que de costum. 

¿Per què passa?

Un eclipsi no és més que una alineació entre la Lluna, la Terra i el Sol. En el cas d’aquesta nit, el que passarà és que la Terra s’interposarà entre l’astre i la lluna i projectarà la seva ombra sobre el satèl·lit. En el fons, tot aquest procés es deu que la Terra s’estarà interposant entre el sol i la lluna i evitarà que l’astre il·lumini directament el satèl·lit. Segons aquest mateix principi, si aquesta nit estiguéssim a la Lluna presenciaríem uneclipsi solar.

Durant aquest fenomen, la Lluna es tenyirà de vermell a causa d’un curiósefecte físicconegut com adispersió de Rayleigh. En el context de l’eclipsi lunar, l’atmosfera terrestre distorsionarà la llum del Sol que normalment il·lumina el satèl·lit de to platejat i només permetrà que la llum vermella, amb més longitud d’ona, arribi a la Lluna. Aquest mateix fenomen és el que provoca elcaracterístic enrogiment de les postes de sol.

En el recorregut de la Lluna a través de l’ombra terrestre, l’eclipsi experimenta diferents fases. En el moment depenombra, la Lluna creua unazona d’ombraen què la Terra tan sols bloqueja part de la radiació solar. En aquest moment, el satèl·lit continua estant il·luminat però amb menys intensitat. En canvi, en el moment en què la lluna travessa l’umbre, els raigs del sol queden totalment bloquejats pel planeta, i això dona lloc a les fases més cridaneres de l’eclipsi i al característic color vermellós.

Mart i els altres coprotagonistes de l’espectacle

Notícies relacionades

Però més enllà de l’espectacular lluna de sang, aquesta nit també podrem disfrutar dels altres protagonistes del cel d’estiu. Saturn, Júpiter, Urà, Venus i Martbrillaran amb llum pròpiadurant la nit de divendres, amb una visibilitat òptima durant el fenomen. Saturn, el planeta dels anells;Júpiter, el gegant del sistema solar, iNeptúes podran observar al cor de les constel·lacions de Sagitari, Libra i Aquari, mentre queVenustan sols farà la seva aparició en l’horitzó just després de la posta de sol.

En el cas de Mart, el planeta vermell acompanyarà molt de prop a la lluna durant el seu recorregut. Des del moment de la seva aparició per l’horitzó, satèl·lit i planeta aniran junts bona part de la nit, destacant amb els seus tons vermellosos en la nit. Un espectacle encara més excepcional si tenim en compte que Mart es troba en oposició, comptant amb una de les millors condicions de visibilitat des del 2003.