astronomia

Lluna de sang 2018: data i hora de l'eclipsi lunar més llarg del segle

Gairebé tot Europa podrà veure divendres 27 de juliol el fenomen, que es prolongarà durant unes quatre hores

230718 eclipse 16-9 ep / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

'Lluna de sang' és el seu nom més comercial, però també se la coneix com a 'lluna vermella'. En definitiva, un eclipsi lunar total en tota regla tindrà lloc divendres vinent,27 de juliol del 2018, i durarà unes quatre hores, tot i que la fase culminant de l’eclipsi es prolongarà 1 hora i 43 minuts. Aquesta serà la nota destacada, ja que serà l’eclipsi total més llarg de l’últim segle. Eclipsi lunar 2018: com veure i fotografiar la lluna de sang

L’eclipsi començarà ales 19.14 (hora de l’Espanya peninsular) en la fase de penombra i podrà veure’s a gairebé tot Europa, Àfrica, Orient Mitjà, part de l’Àsia Central i a l’Amèrica del Sud. La Terra enfosquirà la lluna per complet a l’interposar-se entre ella i el sol i deixarà el satèl·lit amb aquest to vermellós a la nostra vista.

Lluna vermella

La raó d’aquest color: la llum solar que travessa l’atmosfera terrestre dibuixa una paràbola i es precipita sobre la superfície de la lluna. La composició dels elements atmosfèrics és la que dona el color vermellós al passar els rajos de sol. 

Eclipsi lunar vist des de Frankfurt, el setembre del 2015. / FRANK RUMPENHORSTO (AFP)

La totalitat de l’eclipsi començarà a les 21.30 hores i aquesta situació es prolongarà fins a les 23.13 hores aproximadament. Després la lluna començarà a escapar de l’ombra de la Terra fins a recuperar la normalitat cap a la 01.30 hores de la matinada.

No fa falta protecció per veure’l

Notícies relacionades

Al contrari que amb els eclipsis de sol, per veure aquest eclipsi lunar no fa falta cap protecció ocular. No obstant, és recomanable utilitzar prismàtics i telescopis per disfrutar millor del fenomen.

Es tracta d’una coincidència que no es donava des de fa 150 anys / ATLAS VÍDEO

A finals de gener va poder veure’s també un altre important fenomen astronòmic amb una coincidència que no es produïa des de feia 152 anys, la 'lluna blava', que va coincidir al seu torn amb la superlluna i amb un eclipsi. En aquella ocasió aquest últim es va prolongar durant 1 hora i 16 minuts, per la qual cosa el que s’acosta per a la setmana vinent el batrà almenys en durada.