Reconeixement

L'Observatori Fabra de Barcelona entra al selecte club d'estacions centenàries de l'OMM

L'organisme ha atorgat el reconeixement a 56 estacions de tot el món el 2018

2
Es llegeix en minuts
Efe

L’Organització Meteorològica Mundial (L’Organització Meteorològica MundialOMM) ha reconegut oficialment l’estació meteorològica del’Observatori Fabra de Barcelona com a estació centenària d’observació a llarg termini. Fins ara, a Espanya aquest reconeixement només el tenien les estacions centenàries de Daroca, Tortosa, Izaña i Madrid-Retiro.

L’OMM ha atorgat aquest reconeixement el 2018 a 56 estacions centenàries de tot el món, entre elles la de Barcelona, amb l’objectiu de "posar de relleu el seu paper i potenciar-ne el manteniment", ja que algunes estan en risc de tancament o de pèrdua de les normes bàsiques d’observació.

L’estació meteorològica de l’Observatori Fabra de Barcelona està en funcionament des de 1913, i compta amb registres de 105 anys complets de precipitació i 103 de temperatures.

Gran fiabilitat de les dades

L’observatori està situat a 408 metres d’altitud, a la falda del Tibidabo, "en un entorn que gairebé no ha canviat, la qual cosa aporta gran fiabilitat a les seves sèries de dades”, ha explicat el director de l’Observatori Fabra, Jorge Núñez.

"Aquest és un merescut reconeixement a una tasca exercida durant més de 100 anys. Ni un sol dia s’han deixat de fer i anotar les observacions. Tant és així que hem constatat que ni tan sols el juliol de 1936 es van deixar d’anotar les dades", ha subratllat Núñez.

L’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) va proposar l’Observatori Fabra com a estació centenària per complir tots els criteris establerts: 100 anys o més d’antiguitat, estar en funcionament, que els períodes d’inactivitat no siguin superiors al 10% del temps, excepte en moments de conflicte o desastres naturals, i que l’estació no hagi patit reubicacions que hagin afectat les característiques climatològiques.

Meteorològica i astronòmica

Aquestes estacions, que suposen un patrimoni climàtic de gran valor en la vigilància i l’adaptació al canvi climàtic, també han de garantir l’obtenció de dades d’alta qualitat i la continuïtat de la seva activitat.

L’Observatori Fabra, que a més d’estació meteorològica també és astronòmica, és un dels observatoris en actiu més antics del món.

La seva llarga trajectòria ha permès l’estudi ininterromput i sistemàtic de la climatologia local, de l’activitat sísmica de la zona i de l’astronomia.

Va ser inaugurat el 1904 pel rei Alfons XIII, i pertany a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, que té més de 250 anys d’existència.

Turistes i escolars

L’observatori, que també s’explota turísticament amb sopars organitzats i visitess’explota turísticament , a més de les tradicionals visites escolars, va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional el 2014.

Notícies relacionades

Entre els seus registres destaca el del gran terratrèmol de San Francisco el 1906 i també el descobriment el 1907 de l’atmosfera de Titan, principal satèl·lit de Saturn.

Aquesta troballa i altres d’importants, així com les seves sèries d’observació, li van valer el 2014 la distinció de Lloc Històric que concedeix la Societat Europea de Física (EPS, en les seves sigles en anglès).