Tal dia com avui

73 anys de Trinity, el test nuclear amb què va començar l'era atòmica

La matinada del 16 de juliol de 1945 va tenir lloc el test Trinity, la primera bomba nuclear de la història

Aquesta prova va suposar l'inici de l'era atòmica, etapa que conclouria amb els bombardejos d'Hiroshima i Nagasaki

bomba-trinity

bomba-trinity

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

Matinada del 16 de juliol del 1945, desert de la Jornada del Muerto (Nou Mèxic). Després d’unes hores de pluja, el cel quedava espaiós, i propiciava unes condicions òptimes de visibilitat. A les 05:29:21, una gegantina explosió desfermava la seva fúria convertint “la nit en dia”. Es tractava de la Trinity, la prova nuclear que va inaugurar l’era atòmica. Una fosca etapa de la història de la humanitat que va començar en aquell instant i va acabar després delsbombardejos d’Hiroshima i Nagasaki, ocorreguts durant el 6 i el 9 d’agost de 1945.

La detonació de la Trinity va suposar l’execució de la primera prova nuclear de la història. Un esdeveniment que, aquell dia, va reunir 425 individus per presenciarl’espectacle nuclear. Polítics, científics i periodistes com Vannevar Bush, James Chadwick, James Conant, Enrico Fermi, Richard Feynman, Leslie Groves i Robert Oppenheimer van acudir-hi per presenciar un esdeveniment que, en el dia d’avui, continua impactant per la seva magnitud.

La Trinity va ser dissenyada com una bomba de fissió nuclear. Al seu cor, l’anomenat Gadget: un dispositiu d’implosió de plutoni amb la forma d’un gran globus d’acer. Segons apuntaven els càlculs preliminars basats en l’acabada de descobrir fissió nuclear, comprimint els àtoms de plutoni presents al centre del dispositiu s’augmentaria la pressió i la densitat de la substància i, d’aquesta manera, es desencadenaria una reacció en cadena. D’aquí l’energia alliberada perl’explosió nuclear.

No obstant, al tractar-se les primeres proves d’aquest tipus, no hi havia garanties d’èxit. És per això que, abans de la detonació de la Trinity, els científics involucrats en el projecte van plantejar diferents escenaris del que hauria pogut passar i, conseqüentment, van preparar un dispositiu per actuar en cada un dels supòsits. La prova de foc seria l’esclat de la bomba.

¿Com va ser?

Per a les proves de la primera bomba nuclear de la història, es va optar per posicionar el Gadget al cor del desert de la Jornada del la Muerte (Nou Mèxic): un lloc aïllat, pla i amb poc vent. S’hi construiria una plataforma d’acer d’uns 30 metres d’altura des d’on fer detonar l’artefacte. D’aquesta manera, la caiguda de la bomba des de les altures podria donar pistes de com es comportaria el dispositiu en un eventual bombardeig.

La detonació de la Trinity, ocorreguda a les 5:29 del 16 de juliol de 1945, va suposar un alliberament d’energia equivalent a 20 quilotones de TNT. En un primer moment, això es va traduir en una increïble explosió de llum que, segons van relatar els assistents, “va convertir la nit en dia”.

Aleshores, el general Thomas F. Farrell va descriurel’explosió de la Trinity com un espectacle: “Tot el país estava il·luminat per una llum abrasadora amb una intensitat moltes més gran que la del sol del migdia. Era daurada, porpra, violeta, grisa i blava. Va il·luminar cada pic, esquerda i cresta de la serralada propera amb una claredat i bellesa que no es pot descriure, però que ha de veure’s per ser imaginada. Era aquesta bellesa amb què somien els grans poetes, però que descriuen molt pobrament i inadequadament”.

Així va quedar el terreny després de l’explosió de Trinity / Federal government of the United States

Notícies relacionades

Després de l’encegadora llum despresa per la Trinity, va arribarl’ona expansiva i la calor desencadenades per l’explosió nuclear. Sobtadament, tal com van explicar alguns dels científics presents durant el test nuclear, el desert es va convertir en un veritable “forn”, assolint temperatures estrepitoses. Segons alguns càlculs, “el centre de l’explosió va assolir una temperatura de 10.000.000 de graus Fahrenheit, vaporitzant qualsevol mostra de vida al desert en mitja milla”.

Després del’explosió de la bomba de plutoni, el terreny va quedar marcat amb un cràter d’1,5 metres de profunditat i 9,1 metres d’ample. La calor generada per l’explosió va aconseguir fondre la sorra, el silici i el feldespat presents alllit de Trinity, donant lloc a una substància verda cristal·lina batejada com a trinitita en commemoració al test nuclear. Una empremta que, en el dia d’avui, es continua recordant com el punt d’inici de l’era atòmica.