FENOMEN NEUROLÒGIC

¿Què és la paràlisi del son?

¿Què és la paràlisi del son?

123RF

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

L’insomni ha devorat la nit. L’angoixa t’ha mantingut despert més temps del que és habitual. Però com es necessita descansar, un acaba caient als braços de Morfeu. Al cap d’unes hores de son, et despertes. Obres els ulls, reconeixes el lloc, sents el que passa al teu voltant... Intentes moure’t, però no pots. El cos no respon. L’angoixa s’apodera de tu fins al punt que et costa respirar. Intentes reaccionar, demanar ajuda, aconseguir un mínim gest que trenqui la rigidesa que t’ha paralitzat. Fins que, de sobte, el cos torna a obeir a la teva voluntat. Recuperes la mobilitat, pots tornar a respirar amb tranquil·litat. El malson s’ha acabat. 

¿Et resulta familiar? Es tractad’una  paràlisi del sonun trastorn del son que es produeix durant el període de transició entre el son i la vigília. És a dir, en un moment en què la ment "està desperta" però el cos, no. Aquest estat pot durar des d’un grapat de segonsfins a uns minuts. Però els que l’han patit asseguren que es tracta de moments molt anguniosos. Tot i així, no hi ha raó per alarmar-se: tan sols és la nostra ment que ens està jugant una mala passada. 

En molts casos, per als que experimenten de manera regular aquesta paràlisi, l’angoixa de no poder moure’s ve acompanyada d’al·lucinacions. Des de la sensació que hi ha alguna presència a l’habitació, passant per múltiples al·lucinacions visuals, auditives i tàctils: la paràlisi del son pot convertir-se en un veritable malson amb els ulls oberts

Per més rocambolesc que sembli, aquest fenomen és molt comú. Es calcula que aquest trastorn pot afectar de manera recurrent entre un 5% i un 8% de la població. En la variant esporàdica, pot manifestar-se en un percentatge superior al 50%. És a dir, segons apunten les estadístiques tots podem patir-lo en un moment o altre de la nostra vida. Un fenomen que, segons apunten estudis recents, afecta amb més intensitat els estudiants

Causes: quan i per què passa

Aquest fenomen ha sigut estudiat des de diverses disciplines i enfocaments metodològics. Tot i així, avui dia no hi ha un consens científic clar sobre el perquè d’aquest trastorn. La hipòtesi més acceptada té a veure amb un trastorn de la fase REM que produeix una superposició del son profund i la vigília. Des d’aquesta perspectiva, la paràlisi del son passa quan els patrons del son s’interrompen i donen lloc a una paràlisi. Altres estudis també han apuntat factors com el desequilibri de les funcions neuronals o, fins i tot, la regulació de la melatonina per explicar aquest fenomen.

Si bé és cert no sabem amb exactitud per què es produeix aquest trastorn, diferents estudis apunten la possibilitat d’explicar quan passa. En aquest sentit, són moltes les investigacions en què s’esmenten els possibles desencadenants. Situacions d’angoixa, pressió o estrès emocional poden ser el punt d’inflexió que acabi donant lloc a aquest fenomen anguniós. També s’ha observat una certa correlació entre la paràlisi del son i altres trastorns com l’ansietat o la depressió. 

D’altra banda, estudis recents també s’han centrat a investigar aquest trastorn del son en relació amb la salut mental relació amb la salut mental dels qui la pateixen. En aquesta línia, un dels resultats que crida més l’atenció és l’alta incidència d’aquest fenomen en joves estudiants que, a més, practiquen esports. En aquests casos, la paràlisi del son també s’associava amb símptomes de depressió. 

Representacions fantàstiques

Notícies relacionades

Històricament aquest trastorn del son ha sigut relacionat amb fenòmens paranormals com les possessions demoníaques, els viatges astrals o fins i tot raptes extraterrestres. És per això que, en la cultura popular, podem trobar innombrables descripcions d’aquest trastorn del son associades amb el món del que és desconegut. Relats fantàstics per indagar sobre un misteri que, finalment, ha sigut resolt per la ciència.

Aquestes mateixes narracions, traslladades al context actual, han donat peu a una gran quantitat de pel·lícules i documentals en què es descriuen episodis de paràlisi del son. En són exemples, ‘The nightmare’: el documental de Netflix en què es descriu aquesta experiència.