ODISSEA ESPACIAL

Una sonda japonesa prendrà mostres d'un asteroide després d'un viatge de tres anys i mig

La missió pretén portar a la Terra el material per estudiar l'origen de la vida

1ae9525c-69c5-47df-a6fa-0336799073cd-hd-web / periodico

1
Es llegeix en minuts
Efe

La sonda japonesa ‘Hayabusa2’ ha assolit un asteroide després d’un viatge de tres anys i mig, amb l’objectiu de recollir mostres per portar-les a la Terra i contribuir a l’estudi dels orígens de la vida al nostre planeta.

La missió no tripulada va arribar a la seva destinació després de recórrer uns 280 milions de quilòmetres des de la Terra, i durant el pròxim any i mig provarà de realitzar tres breus aterratges al cos rocós batejat com a Ryugu, segons ha explicat aquest dimecres l’Agència d’Exploració Espacial nipona (JAXA).

Si la sonda aconsegueix complir amb èxit la seva missió i emprendre el viatge de tornada a la Terra, les mostres de l’asteroide podrien aportar valuoses pistes sobre els orígens del sistema solar i de la vida a la Terra, va assenyalar l’agència aeroespacial japonesa.

L’aeronau va ser llançada el desembre del 2014 des del centre espacial de Tanegashima (sud-oest del Japó) i té previst tornar al nostre planeta a finals del 2020.

Aterratge complicat

La missió, no obstant, presenta desafiaments significatius com trobar un punt apropiat per tocar terra en una superfície molt accidentada, amb abundants cràters i en què es registren temperatures elevades, segons els responsables del projecte.

L’asteroide Ryugu –nom d’un palau màgic submarí del folklore nipó– té uns 900 metres de diàmetre i una forma lleugerament cúbica i, com altres planetes menors, està considerat entre els cossos més antics del sistema solar i, per tant, amb potencial per aportar informació sobre l’evolució de l’univers.

Notícies relacionades

La JAXA ja va emprendre anteriorment una missió espacial entre el 2003 i el 2010 per prendre mostres d’un tipus diferent d’asteroide, un projecte que va completar amb èxit després de patir diversos problemes tècnics i retards, que van incloure la pèrdua del contacte amb l’aeronau.

L’Agència Espacial dels Estats Units (NASA) també compta amb una missió similar en marxa, l’empresa el setembre del 2016 per la sonda ‘Osiris-Rex’ amb destinació a l’asteroide Bennu, al qual aspira a arribar a finals d’aquest any per retornar a la terra amb mostres el 2023.