CIÈNCIA FORENSE

Nova eina digna de 'CSI': un mètode per conèixer l'edat d'una víctima o d'un sospitós en una hora

Un grup d'investigadors proposa analitzar la composició química i l'estructura molecular

L'anàlisi per si mateix és una tècnica no destructiva, no requereix preparació de mostres i dona resultat en 1h

rjulve7327458 i cult television serie csi ny  cap  60   obsesion    emisio180619122358

rjulve7327458 i cult television serie csi ny cap 60 obsesion emisio180619122358

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Si alguna cosa hem après de sèries com CSI és que una mostra de sang pot canviar per complet la investigació d’un crim. Fins ara, a través de la sang era possible descobrir el perfil de l’ADN de la víctima o sospitós, i això, lluny de tancar el cas, podia obrir noves preguntes per a la investigació. Un estudi publicat a la revista ACS Central Science proposa utilitzar una nova eina per lluitar contra el crim: un mètode per determinar l’edat d’un sospitós o víctima en només una hora.

Malgrat la seva utilitat, la tècnica utilitzada actualment per a l’anàlisi de sang té limitacions. Moltes proves no es poden dur a terme a l’escenari del crim, algunes triguen molt temps a donar resultat i d’altres fins i tot poden destruir la mostra. Típicament, les anàlisis de l’ADN i empremtes digitals requereixen que la persona estigui inclosa en una base de dades. En el millor dels casos, si la víctima o el sospitós està a la base de dades, algunes característiques com l’edat no es poden determinar mitjançant l’anàlisi convencional de l’ADN o l’anàlisi d’empremtes dactilars.

¿Com podem conèixer l’edat amb una gota de sang?

Per poder estimar l’edat d’un sospitós o víctima, un grup d’investigadors de la Universitat d’Universitat Estatal de Nova York a Albany han plantejat analitzar un paràmetre que canvia al llarg de la vida: l’estructura de l’hemoglobina, el component que proporciona a la sang el color vermellós característic. Per fer-ho, els investigadors han proposat utilitzar una coneguda tècnica anomenada espectroscòpia Raman, mitjançant la qual és possible analitzar la composició química i l’estructura molecular d’una substància. Aquest mateix mètode, extrapolat a la criminalística forense, es podria utilitzar per analitzar els components de la sang i determinar les edats de les víctimes i els sospitosos.

Notícies relacionades

A l’aplicarl’espectroscòpia Raman en mostres de donants humans, els investigadors van analitzar mostres de tres grups d’edat diferents: nounats (menors d’un any), adolescents (aproximadament d’11 a 13 anys d’edat) o adults (de 43 a 68 anys). Mitjançant aquest mètode, els investigadors van poder distingir sense cap error les mostres de nounats i amb una precisió superior al 99% les mostres d’adolescents i adults. 

Els autors apunten que aquest mètode podria resultar una eina útil per a les investigacions forenses, ja que l’anàlisi per si mateixa és una tècnica no destructiva i que no requereix preparació de mostres. De cara a futures investigacions, els experts planegen refinar el seu model per proporcionar edats més específiques, i no només grans rangs.