Experimentació científica

Carlos Peña, nou director del Laboratori Subterrani de Canfranc

Membre del CSIC, aposta per l'estudi de la desintegració doble beta i la recerca de matèria fosca

carlos-pena

carlos-pena

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El físic teòric i químic del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), Carlos Peña Garay, ha sigut nomenat director del Laboratori Subterrani de Canfranc (LSC). L’espanyol, elegit per convocatòria, substituirà així l’italià Aldo Ianni.

"És un honor poder servir l’LSC i els experiments associats. Estic segur que la transició serà fàcil, ja que conec molt bé el treball a l’LSC i he comptat amb el suport del centre d’investigació del qual provinc, l’I2SysBio, i del CSIC, que m’ha assessorat en la transició", declara el nou director de l’LSC.

L’LSC és una instal·lació científica i tècnica singular (ICTS) ubicada a 800 metres de profunditat al Pirineu aragonès, sota la muntanya del Tobazo, on s’investiga sobre física de partícules. La profunditat de la seva ubicació produeix un "silenci còsmic", ja que la muntanya que té a sobre filtra la radiació còsmica. Aquest silenci és necessari per a la investigació d’esdeveniments naturals rars; com són la col·lisió amb un àtom de neutrins provinents del cosmos o les partícules de la invisible matèria obscura.

L’LSC, els orígens científics del qual es remunten al 1985, és un consorci integrat per l’Administració General de l’Estat, el Govern d’Aragó i la Universitat de Saragossa. Pocs anys després, es produiria el primer resultat d’aquest laboratori: es va obtenir el millor límit fins aleshores de la desintegració doble beta.

Peña ha contribuït amb els seus estudis a resoldre el problema delsneutrins solars, fet que ha portat a descobrir la massa dels neutrins. En l’actualitat, combina investigacions sobre la naturalesa dels neutrins i de la matèria fosca amb estudis de Big Data per desentranyar la dinàmica de comunitats bacterianes, l’evolució d’elements repetitius del genoma o la interacció en radiacions i processos biològics.

Segons destaca Peña, ara els principals experiments se centren en la desintegració doble beta i la recerca de matèria fosca. Així mateix, es desenvolupen investigacions en astrofísica nuclear, detectors de neutrins i estudis geodinàmics i biològics.

Malgrat el "vaixell insígnia" ésl’experiment NEXT, que pretén observar la desintegració doble beta utilitzant un isòtop del gas xenó. "Volen veure simultàniament l’energia i les traces dels electrons formats durant aquesta desintegració", explica Peña.

Objectius de Peña

Notícies relacionades

Entre els objectius del nou director hi ha reforçar aliances amb centres d’investigació com el laboratori del Gran Sasso (Itàlia), incrementar la contribució als principals experiments espanyols i obrir el laboratori a noves comunitats científiques i tecnològiques

. "Vull desenvolupar els serveis tan singulars que té aquest laboratori subterrani, ja que el fan perfecte, per exemple, per a estudis geodinàmics o per estudiar el soroll newtonià, fonamental per a la detecció d’ones gravitacions al futur interferòmetre subterrani Einstein Telescope", destaca el nou director.

Temes:

Aragó