Anar al contingut

primat longeva

Mor als 62 anys Puan, l'orangutan més vella del món

L'animal ha sigut clau en la perpetuació de l'espècie de Sumatra, que estava en risc d'extinció

El Periódico

Mor als 62 anys Puan, l'orangutan més vella del món

ALEX ASBURY

Puan, l’orangutan  més vella del món, va morir dimarts passat al zoològic de Perth (Austràlia) a l’edat de 62 anys. Com a llegat, deixa 11 cries i 54 descendents que han contribuït a propagar per tot el món una espècie en perill d’extinció. "La Puan –que significa ‘dama’ en indonesi– ha fet molt per la colònia del zoo i per la supervivència de l’espècie dels orangutans de Sumatra", ha subratllat agraïda Holly Thompson, directora dels primats de la instal·lació.

L’orangutan vivia a Perth des que es va fer un regal de Malàisia el 1968. "A més de ser el membre més antic de la nostra colònia, ella també va ser membre fundador del nostre programa de cria de renom mundial i deixa un llegat increïble", ha subratllat Thompson. "Els seus gens es troben en poc menys del 10% de la població de zoològics del món". Puan va tenir 11 nadons. Té un total de 54 descendents als Estats Units, Europa, Austràlia i la jungla de l’illa indonèsia de Sumatra. El seu besnet Nyaru és l’últim espècimen que es posarà en llibertat.

Al rècord Guinness

Nascuda el 1956, va ingressar al Llibre Guinness dels Rècords com l’orangutan més antic del món. En la naturalesa, les femelles poques vegades viuen més enllà dels 50 anys. Segons Thompson, Puan tenia una personalitat independent i una actitud distant. "Sabíem què fer amb Puan i, si ella no era feliç, simplement donava puntades amb el peu".

Dues de les seves filles encara viuen al mateix zoo, juntament amb quatre netes i un besnet.

Temes: Animals