EL PERIÓDICO relatarà històries de científiques que impulsen el desenvolupament de l'Àfrica

Un projecte que compta amb la col·laboració del diari s'adjudica una prestigiosa ajuda del Centre Europeu de Periodisme

El col·laborador Michele Catanzaro coordina una investigació sobre la tornada a l'Àfrica de científiques que han treballat a Europa i els Estats Units

rjulve39389507 madrid 21 07 2017 yemisi adesiji  epidemi loga africana que 180608140645

rjulve39389507 madrid 21 07 2017 yemisi adesiji epidemi loga africana que 180608140645 / JUAN MANUEL PRATS

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

¿Què fan les científiques africanes que han treballat a Espanya i altres països desenvolupats quan tornen als seus països? ¿Com estan contribuint al desenvolupament de l’Àfrica? Aquestes preguntes són al centre del projecte d’investigació periodística "Científiques Africanes en Moviment", que compta amb la col·laboració de EL PERIÓDICO i acaba d’adjudicar-se un finançament del prestigiós Centre Europeu de Periodisme

El projecte, coordinat pel col·laborador de EL PERIÓDICO Michele Catanzaro en col·laboració amb el freelance italià Marco Boscolo, ha rebut una de les 12 beques concedides pel Centre Europeu de Periodisme per fomentar la innovació del reporterisme sobre els objectius del desenvolupament. 

Aquest programa d’ajuts a la investigació periodística té el suport de la Fundació Bill & Melinda Gates. Cada any, el programa organitza diverses convocatòries. La temàtica de l’última se centra en històries periodístiques sobre com les dones estan transformant la seva participació en la societat del món.

"Les científiques africanes són un col·lectiu molt mòbil: entre els investigadors, són de les que estan més disposades a estudiar o treballar a l’estranger", explica Catanzaro. "¿Com reverteix aquesta mobilitat en el desenvolupament de l’Àfrica? ¿És una oportunitat per als seus països o es tradueix en fuga de talents? ¿Com s’impliquen en les seves comunitats les científiques que tornen?", prossegueix.

Per abordar aquestes preguntes, el projecte pretén seguir històries de científiques que han convertit la seva estada a Espanya i en altres països en una oportunitat per al desenvolupament de l’Àfrica. Fa temps que Catanzaro segueix la pista de científiques i tecnòlogues africanes relacionades amb Espanya. 

Notícies relacionades

Les temàtiques dels altres projectes inclouen des de la condició de les actrius en el cinema asiàtic fins al paper de les dones militars a la República Democràtica del Congo; des d’històries de professores transgènere a l’Amèrica Llatina fins a experiències d’artistes cegues a tot el món. Els altres mitjans espanyols col·laboradors dels projectes guardonats són la Revista 5W, la Cadena Ser i El Confidencial.